У БЕОГРАДУ САХРАЊЕН ДР ТОМИСЛАВ ТАУШАН

1764

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић и замјеник градоначелника Данко Вучетић присуствовали су данас у Београду сахрани др Томислава Таушана, бившег управника Војне болнице у Сарајеву и Сокоцу, пуковника Југословенске народне армије и Војске Републике Српске.

Др Таушан је највећи углед стекао као врстан љекар у Војној болници у Сарајеву, тe у Војној болници у Сокоцу- Подроманија, гдје је дао немјерљив диоопринос током одбрамбено-отаџбинског рата.

Др Томислав Таушан рођен је 19. октобра 1940. године у Гацку у породици Ђорђа и Љубице Таушан. Растао је са браћом Богољубом и Милом и сестрама Славојком и Анђом.

Дјетињство Томислава Таушана није било ни мало весело. Пола године послије његовог рођења пламен Другог свјетског рата захватио је Краљевину Југославију, државу у којој је Таушан рођен и која ће нестати у Априлском рату 1941. године.

Прескочивши рано дјетињство, Таушан је у Сарајеву кренуо у основну школу коју ће завршити као одличан ученик, а онда ће наставити образовање у Петој гимназији у Сарајеву. По завршетку средње школе уписао је студије медицине на угледном сарајевском Медицинском факултету, 1959. године. Био је запажен студент и факултет је завршио у року, 1965. године, када, као млад љекар, ступа у праксу, да знање стечено на студијама пренесе на пацијенте.

Др Таушан је специјализирао у Болници за плућне болести у Подхрастови у Сарајеву. Затим је три године радио у болници у Травнику. Послије Травника пут га поново води у Сарајево, гдје ради у Гарнизонској амбуланти у Улици Ђуре Ђаковића. Амбуланта је пружала здравствену помоћ породицама и активним војним лицима. Када је у Сарајеву изграђена Војна болница др Таушан је постао један од њених највиђенијих љекара. У вријеме почетка турбуленција у Југославији, које ће довести до њеног распада, др Таушан је добио прилику да као љекар ради у Љубљани Словенија. Он ту могућност није прихватио, већ је напустио Сарајево и отишао у Соколац, гдје је формирана Војна болница, а др Таушан је постао њен доктор. Током цијелог грађанског рата др Томислав Таушан је на великом задатку пружања помоћи рањеним боцима, али и цивилном становништву.

По завршетку рата радио је још пет година у Војној болници у Подроманији, а 31. децембра 2000. године отишао је у пензију. Умро је у Београду, 8.4.2018. године у 78. години живота.