ГРАД ИСТОЧНО САРАЈЕВО И ПРОШЛУ ГОДИНУ ЗАВРШИО СУФИЦИТОМ У БУЏЕТУ

2051

Одборници Скупштине града Источно Сарајево разматраће, на сједници која је планирана за уторак, 30. октобра, Одлуку о усвајању извјештаја о извршењу буџета града Источно Сарајево за првих шест мјесеци ове године. У првом полугодишту 2018. године, приходи у градском буџету већи су за око 438.000 КМ у односу на расходе.

Начелник Одјељења за финансије Славен Дубовина рекао је да је за шест мјесеци ове године остварен приход од око 4.320.000 КМ, док су расходи у истом периоду износили око 4.050.000 КМ.

“ У првих шест мјесеци ове године Град Источно Сарајево биљежи вишак прихода у односу на расходе и то у износу око 438.000 КМ. Приходи су остварени за 4,2 одсто мање у односу на план, јер је у структури прихода планиран и грант Министарства цивилних послова БиХ у износу 500.000 КМ, који још није реализован“, појаснио је Дубовина.

Дубовина каже да су и расходи мањи за 8,14 одсто у односу на план.  „Разлог томе је што није завршена реализација одређених пројеката, који су били планирани у овом буџетском периоду. Ријеч је, конкретно, о реализацији пројекта ‘За безбједније Источно Сарајево’, којим су планирана средства за куповину камера за видео – надзор на подручју града“, истиче Дубовина, додајући да су представници Градске управе рационално управљали буџетом, односно ‘да се трошило у складу са приходима’.

Према његовим ријечима, Град Источно Сарајево наставио је тренд остваривања вишка прихода у односу на расходе, што потврђује и чињеница да из године у годину биљежи суфицит.

„И прошлу годину, Град Источно Сарајево завршио је суфицитом у буџету у износу 141.000 КМ. На наредној сједници Скупштине града одборницима ће бити предочена Одлука о расподјели суфицита и неутрошених намјенских средства из прошле године. То је резултат рационалног и одговорног управљања буџетом и јавним добром“, нагласио је Дубовина.

Одборници Скупштине града разматраће и Одлуку о кредитном задужењу града у износу око 5.300.000 КМ. Кредитна средства предвиђена су за рефинансирање постојећег кредита и реализацију капиталних пројеката у свим градским општинама. Биће размотрен и План капиталних улагања у овој години. Одборницима ће бити предочене и Информација о стању у области запошљавања, с освртом на запошљавање борачких категорија становништва, као и информације о стању у области информисања и имплеметацији плана за отклањање неправилности у ревизорском извјештају.

Сједница Скупштине града Источно Сарајево биће одржана у уторак, 30. октобра, с почетком у 10 часова.