У СУБОТУ ОБИЉЕЖАВАЊЕ 23 ГОДИНЕ ОД ЕГЗОДУСА САРАЈЕВСКИХ СРБА

1194

Двадесет и три године од завршетка егзодуса сарајевских Срба биће обиљежене у суботу, 16. марта, а програм ће почети на Војничком гробљу “Мали Зејтинлик” на Сокоцу одавањем почасти погинулим борцима и полагањем вијенаца, рекао је Срни градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Вуковић је навео да ће програм почети у 12.00 часова на Војничком гробљу “Мали Зејтинлик” на Сокоцу, а у 13.00 часова у Цркви “Соколица” на Равној Романији биће служен парастос за све страдале Србе у одбрамбено-отаџбинском рату, првенствено за Србе Сарајевско-романијске регије који су страдали у одбрани својих простора.

Он је додао да је културно-духовни програм планиран у 14.00 часова у Културном центру на Палама, гдје је предвиђено и обраћање званичника.

Вуковић је рекао да је за суботу обезбијеђен превоз за грађане Источног Сарајева – поласци аутобуса са Пала су у 11.00 часова испред Централног спомен-обиљежја, а из Источне Илиџе у 10.30 часова са Аутобуске станице.

Он је позвао све грађане, а посебно сарајевске Србе, да присуствују овом догађају и да 16. марта буде упућена порука да се овако нешто више никада не деси.

Вуковић је рекао да, осим овог, републичког, постоји и локални протокол којим је предвиђено да у петак, 15. марта, у 19.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево свечану академију организују студенти Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Он је поновио да је ово прва година да се сјећање на овај, један од најважнијих историјских догађаја из одбрамбено-отаџбинског рата, обиљежава на нивоу Републике Српске, истичући да је циљ да буде уврштен у републички протокол.

“Сарајевски Срби су платили цијену потврђивања Републике Српске у Дејтону”, нагласио је Вуковић.

Не желећи да живе под туђом влашћу, око 120.000 сарајевских Срба након потписивања Дејтонског мировног споразума напустило је своје одбрањене домове и имања.

Током егзодуса, који је почео у децембру 1995. године, а завршен почетком марта 1996. године, на Војничко гробље “Мали Зејтинлик” на Сокоцу пренесени су посмртни остаци 500 сарајевских Срба.

 

 

/Срна/