ОБИЉЕЖЕН ДАН СЈЕЋАЊА НА СТРАДАЛУ ДЈЕЦУ СРПСКОГ САРАЈЕВА

378

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и предсједник Скупштине града Мирослав Лучић положили су данас вијенац, у дворишту Основне школе „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву,  на спомен-обиљежју убијеној дјеци  Српског Сарајева.

Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева обиљежен је полагањем  вијенаца и цвијећа на спомен-обиљежје убијеној дјеци, служењем парастоса и историјским часом.

Вијенце су положили предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац, начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, директор ОШ „Свети Сава“ Данијела Мрда и чланови породица погинуле дјеце.

На данашњи датум, 11. марта 1995. године, за вријеме примирја, снајперским хицима убијене су ученице ове школе Наташа Учур и Милица Лаловић које су безбрижно играле ластиш испред своје зграде у сарајевском насељу Грбавица, тада под српском контролом.

На списку Центра за истраживање ратних злочина који, нажалост, још није коначан за сада се налази 118 имена убијене дјеце Српског Сарајева, а на простору цијеле Републике Српске страдало их је 475.

До данашњег дана нема ниједног судског епилога или подигнуте оптужнице за било које убијено дијете у Српском Сарајеву.

Спомен-обиљежје дјеци са подручја Српског Сарајева убијеној од 1992. до 1995. године открили су 13. септембра прошле године тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик и Данијела Мрда.
На споменику су уклесани стихови пјесника Горана Врачара „Сумрак“ који су посвећени страдалој дјеци.

Споменик је подигнут на иницијативу Школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Истично Сарајево с циљем његовања сјећања на убијену дјецу у Српском Сарајеву.

 

Град Источно Сарајево/Срна