УСВОЈЕНИ ИЗВЈЕШТАЈИ О РАДУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА И ГРАДСКЕ УПРАВЕ

1012

Одборниви Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас извјештај о раду градоначелника и Градске управе за прошлу годину.
Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је прошла година била успјешна за град, с обзиром на то да је Градска управа и у овом извјештају показала политичку и финансијску стабилност, што је пракса која се проводи већ дужи временски период.

Вуковић је рекао да је прошле године остварена добра сардња са свим општинама у саставу града, Владом Републике Српске, институцијама БиХ, као и релевантним међународним институцијама, што се посебно показало приликом припрема и реализације пројекта EYOF 2019.

„Захваљујући нашим активностима и нашој способности да оставимо политику по страни и размишљамо о активностима које су добре за наш град и наше грђане,Влада РС издвојила је 2,5 милиона КМ за инфраструктурне радове за потребе борилишта у Источном Сарајеву“, рекао је Вуковић.

„У претходној години су реализовани и други значајни пројекти, као што је завршетак Ватрогасног дома, реализација пројекта паметног превоза, а завршава се пројекат видео-надзора за безбједније Источно Сарајево“, нагласио је Вуковић.

Вуковић је рекао да Градска управа Источно Сарајево прошле године, коју су обиљежили општи избори, није била дио „политичког блата“, које се, како је истакао, објективно, видјело непосредно пред изборе. „Напротив, показали смо своју отвореност према свим институцијама с циљем бољитка грађана Источног Сарајева“, рекао је Вуковић.

На приједлог предсједника Скупштине града Источно Сарајево Мирослава Лучића данас је једногласно усвојена иницијатива којом се од предузећа „Путеви Републике Српске“ и „Аутопутеви Републике Српске“ тражи да на путевима и ауто-путевима широм Српске буде постављена саобраћајна сигнализација која упућује на Источно Сарајево, с обзиром на то да ни на једном саобраћајном знаку на путевима у Републици Српској не стоји назив Источно Сарајево.

Скупштина града усвојила и извјештаје о раду и финансијском пословању за прошлу годину предузећа и установа чији је оснивач град – Градске развојне агенције, Матичне библиотеке, Туристичке организације „Јахорина“, Градског радија, као и план пословања за ову годину.

Градоначелник Источног Сарајева, говорећи о овој тачки дневног реда,  нагласио је да сва ова предузећа и јавне установе послују позитивно и ниједно није исказало губитак, а извршили су све послове за које су задужени.

„Град редовно сервисира све обавезе према установама и предузећима чији је оснивач и то у редовним, мјесечним траншама“, нагласио је Вуковић.

Вуковић је истакао да је добра сарадња Туристичке организације „Јахорина-Град Источно Сарајево“, Градске управе, Олимпијског центра „Јахорина“, Владе Републике Српске резултирала добром промоцијом Јахорине и свих микродестинација на подручју града.

Говорећи о иницијативи Скупштине општине Пале о оснивању локалне туристичке организације, Вуковић је рекао да је на данашњој сједници усвојена иницијатива да руководство града што прије сазове састанак са начелницима свих шест општина у саставу града, те да се покушају пронаћи рјешења која су набоља за град и грађане.

„С обзиром на то да је туризам наш приоритет и једина грана привреде на којој можемо да базирамо развој нашег града, мислимо да је сазрело вријеме да отворено разговарамо о овој теми, али и о другим питањима која се тичу функционисања града, јер смо видјели у претходних неколико година да постоје одређене иницијативе и да имамо различите погледе о подјели надлежности, подјели прихода и свему ономе што нас очекује у будућности“, рекао је Вуковић.

Директор Туристичке организације „Јахорина“ Игор Тошић истакао је да је одлука Скупштине општине Пале о формирању туристичке оргтанизације неоснована, те да је боље да средства која се планирају за њено оснивање буду усмјерена на промоцију Јахорине и других микродестинација.

„Прошле године, по основу боравишне таксе, остварен је приход од 240.000 КМ , док су прије двије године приходи остварени по том основу износили 150.000 КМ. Сва ова средства морају се утрошити на маркетиншке и промотивне активности, а не на плате запослених. Зато сматрамо да је неоправдана и авцантуристичка иницијатива општине Пале за оснивањем општинске туристичке организације. Општина неће имати велике користи од тога, јер ће из свог буџета морати да издваја додатна средства за финансирање плата, доприноса, материјалних трошкова, а, с друге стране, нанијеће штету граду Источно Сарајево који ће изгубити дио својих надлежности и може остати без једне важне установе“, рекао је Тошић, изражавајући наду да ће иницијатива о оснивању општинске туристичке организације бити повучена.

Одборник СДС Горан Шеховац мишљења је да иницијатива скупштинске већине и начелника општине Пале води урушавању града Источно Сарајево и представља издајничку политику појединаца.

„Сви који се баве укидањем установа и институција у нашем граду сносиће одговорност због урушавања града Источно Сарајево. Због тога сам затражио заједнички састанак или округли сто на којем би учествовали сви одговорни из града и општине Пале, а на којем би се јасно показало шта је то град Источно Сарајево учинио у претходних 20 година за општину Пале и колико је средстава издвојено за ту локалну заједницу. Подсјетићу само да је град учествовао у инвестирању изградње двије зграде факултета на Палама, фискултурне салу на Стамбулчићу…Град је уступио Палама спортску дворану „Пеки“ чија је вриједност тада била 3.800.000 КМ, а таквих и сличних примјера има још“, рекао је Шеховац, истакавши да не разумије потребу паљанских власти да урушавају градске установе и институције.