ПАЛЕ- Пећина Орловача отворена за туристе

1203

Споменик природе пећина Орловача у Сумбуловцу код Пала, са пола километра уређеног пећинског канала и богатим природним накитом, отворена је за посјете у овој туристичкој сезони.

Стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале Младен Самарџић рекао је новинарима да су се као и сваке године окупили како би отворили туристичку сезону споменика природе, те да настављају у истом тренду са младим водичима.

“Прошле године кренули смо са пројектом који обухвата сарадњу са основним школама и на основу тога је повећан број посјетилаца. Захваљујем водичима и директорима школа који су омогућили дјеци да учествују у овоме”, додао је Самарџић.

Он је напоменуо да велики допринос дају и Туриситичка организација Источног Сарајева и Мото клуб “Пале”, који је помогао при уређењу овога споменика природе да би ова туристичка понуда била и даље атрактивна.

Према његовим ријечима, посјете овој пећини у Сумбуловцу планиране су од уторка до суботе у терминима од 9.00, 12.00 и 15.00 часова, а цијена улазница износи од двије до четири КМ.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да се у оквиру туристичке понуде Града Источног Сарајева и општине Пале издваја пећина “Орловача”, те да су издвојена одређена средства за рјешавање прилазног пута.

“Очекујемо да ћемо за неких десетак дана почети асфалтирање паркинга испред пећине који обухвата први дио, а наставак се очекује током љета. Желимо, прије свега, да уредимо приступни пут и дамо подршку реализацији комплетног освјетљења пећине и свему што ће помоћи да би се ова пећина промовисала на начин како доликује”, наводи Југовић.

Директор Туристичке организације града Источно Сарајево Игор Тошић каже да је Град богат туристичким садржајима, у које спада и отворење данашње сезоне у пећини Орловача, која је једна од најљепших у БиХ.

“Велики је значај овог ресурса јер долази велики број екскурзија, пролазника, туриста и сигурно је да смо препозатљиви по томе јер је она једна од најљепших дестинација”, наводи Тошић.

Члан Спелеолошко-еколошког удружења “Орловача” Пале Ивана Ковачевић истиче да је ово трећа година како учествује на отварању љетне туристичке сезоне те да овај пут желе да пећину покажу у најбољем свјетлу.

Пећина Орловача удаљена је од Пала 10, а од Сарајева 15 километара. Са својим сталагмитима, сталактитима и халактитима, ријетким украсима обликованим хемијским и механичким дјеловањем воде, спада у најљепше пећине у БиХ.

Орловача је изванредан спелеолошки објекат у коме је прије 16.000 година живио пећински медвјед, далеки предак мрког медвједа, а кости пећинског медвједа пронађене су 400 метара од улаза у пећину.

 

 

Срна/Palelive