ВЕЧЕРАС ОТВАРАЊЕ 22. ФЕСТИВАЛА МАЛИХ СЦЕНА И МОНОДРАМЕ СРПСКЕ

1536

У Источном Сарајеву данас ће бити отворен 22. међународни фестивал малих сцена и монодраме Српске на којем ће у такмичарском дијелу бити изведено пет позоришних представа и четири монодраме.
Фестивал ће отворити глумци Народног позоришта Републике Српске, који ће у Културном центру Источно Ново Сарајево извести представу „Подвала“ у режији Ђурђе Тешић, а по тексту Милована Глишића.

Позоришна публика у Источном Сарајеву имаће прилику да гледа и представе „Будала на вечери“ у извођењу Народног позоришта из Тузле, „Коштана“ Славија театра из Београда, „Прах“ у извођењу Наташе Нинковић и Зорана Цвијановића, а у режији Вељка Мићуновића, те „Мало благо“ у извођењу Градског позоришта „Јазавац“ из Бањалуке, а у режији Слађане Килибарде.

У такмичарском дијелу биће изведене и монодраме „Љубав на лесковачки начин“ у којој глуми Весна Анђелковић, „Др Фелер“ коју режира и у којој глуми Драган Божа Михајловић, те ауторски пројекти Стевана Шербеџије и Младена Радовановића „Сувишан човек“ и Александра Ристановића „Судница“.

Представе и монодраме оцјењиваће стручни жири у саставу Предраг Бјелошевић, Миљан Вуковић и Витомир Митрић, а и ове године биће додијељене четири фестивалске награде – за најбољу представу, најбољу монодраму, најбољег глумца и најбољу глумицу, саопштено је из Културног центра Источно Ново Сарајево.

У оквиру богатог пратећег програма Фестивала биће промовисане збирка поезије „Снивачима, из несна“ Предрага Бјелошевића, роман „Војник ничије војске“ Илије Гајице, те збирка пјесама за дјецу „Погоди ко сам“ Рајка Танасијевића.

У Галерији Културног центра за све вријеме трајања Фестивала бити изложене слике академске сликарке Биљане Елчић, док ће дио програма бити реализован и у Културном центру Пале.

На свечаном отварању и затварању Фестивала учествоваће професори и студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Фестивал малих сцена и монодраме свој живот започео је ратне 1995. године у Хаџићима, под називом Фестивал монодраме Републике Српске, а имао је задатак да афирмише и награђује професионалног глумца и домаћи текст.

Организатор првог фестивала била је Републичка установа за културно – умјетничке дјелатности „Срна фест“.

Фестивал је стасао у Међународни фестивал малих сцена и монодраме, па су осим монодрама у његов програм уврштене и камерне представе, што се одржало до данас, а по правилу у такмичарском дијелу програма изводи се пет камерних представа и четири монодраме.

Средства за реализацију Фестивала обезбијеђена су путем покровитељства и кроз пројекте на конкурсима Министарства просвјете и културе Републике Српске, Министарства културе и информисања Србије, Града Источно Сарајево, те уз помоћ општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Туристичке организације Источно Сарајево.

Градоначелник Источног Сарајева и предсједник Организационог одбора Фестивала Ненад Вуковић рекао је раније да је овај фестивал једна од најзначајнијих културних манифестација која краси Град Источно Сарајево.

Он каже да ће Фестивал коштати око 35.000 КМ, од чега ће Влада Републике Српске издвојити 15.000 КМ, док ће преостала средства обезбиједити Град Источно Сарајево, локалне заједнице на овом простору, културни центри и спонзори.

Генерални медијски покровитељ је Радио-телевизија Републике Српске, а међу медијским спонзорима је и Новинска агенција Републике Српске – СРНА.

Свечано отварање фестивала предвиђено је у 19.30 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

 

 

/Срна/