ВЕЧЕРАС ПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕТАРНОГ ФИЛМА „ТЕЖИНА ЛАНАЦА III“ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

678

Премијера документарног филма „Тежина ланаца III“ режисера Бориса Малагурског биће одржана у Културном центру Источно Ново Сарајево вечерас у 19 часова. Приказивање филма омогућила је Градска управа Источно Сарајево, у сарадњи са општином Источна Илиџа, Омладинским савјетом Источне Илиџе и Културним центром Источно Ново Сарајево.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да грађани Источног Сарајева с пажњом прате рад режисера Бориса Малагурског, који на оригиналан начин објашњава свјетске процесе, чије рефлексије се осјете у значајној мјери и на простору бивше Југославије.

„У трећем дијелу овог филма ријеч је о моћним корпорацијама и политичким групацијама које због својих интереса угрожавају чак и опстанак становништва на одређеним просторима. Нама је посебно важна тема која се односи на НАТО бомбардовање осиромашеним уранијумом, чему смо и саму били изложени и због чега наши грађани и данас трпе огромне посљедице“, рекао је Лучић.

Лучић је подсјетио да је Градске управа у протеклом периоду више пута организовала догађаје, округле столове и конференције, чија је тема управо посљедица бомбардовања осиромашеним уранијумом приликом НАТО агресије на Републику Српску и Србију, о чему свјетска јавност није довољно упозната.

„Морамо бити упорни у нашој борби за доказивање истине о рату на овим просторима, нарочито о улози свјетских сила и НАТО савеза, а један од начина да истина допре до шире јавности свакако јесте пласирање садржаја путем филмске умјетности и документарних свједочанстава“, рекао је Лучић.

Трећи дио документарне трилогије српско-канадског филмског режисера Бориса Малагурског у 120 минута објашњава како војно-индустријски комплекс и политичке интересне групације у свијету угрожавају наше здравље и голи опстанак, фокусирајуцћи се на примјер Србије и других држава широм свијета, попут Италије и Боливије.

Кроз анализу НАТО бомбардовања Србије осиромашеним уранијумом, што је довело до пораста у броју малигних обољења код грађана и до еколошке катастрофе, филм објашњава како је наш простор постао експериментална лабораторија великих сила.