ВУКОВИЋ: БОРИЛИШТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ НА ЗАВИДНОМ НИВОУ

1027

Влада Републике Српске уложила је 55,5 милиона КМ у обнављање спортских борилишта на подручју Источног Сарајева“, изјавио је данас у Сарајеву градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.
„Када су у питању Јахорина, локалитет Дворишта и дворана `Пеки` на Палама, Вада Српске уложила је 2,5 милиона КМ само за усавршавање борилишта, а прије тога је два пута улагала средства – 11 милиона КМ прије годину дана, те 42 милиона КМ прије шест, седам година“, рекао је Вуковић на конференцији поводом одржавања ЕYOF-а.

Што се тиче буџета за организацију овог фестивала чија је церемонија отварања заказана за сутра, Вуковић је појаснио да је буџет подијељен на инфраструктуру и организацију такмичења.

„Договор на организационом одбору је био такав да ће борилишта обнављати институције које су надлежне за те спортске терене“, рекао је Вуковић, те додао да улагања Владе Републике Српске представљају инвестициони циклус који је довео борилишта на подручју Источног Сарајева на један завидан ниво, што доказује сагласност Европског олимпијског комитета за квалитет борилишта за алпско скијање на Јахорини.

Он је додао да је организациони буџет био планиран у износу од 12 милиона КМ, а да се располаже са 10 милиона КМ, те се захвалио свим институцијама које су уплатиле средства како би се организација ЕYOF-а довела до краја.

Према ријечима Вуковића, овогодишњи ЕYOF се организује са мање средстава него што су то имали организатори претходних фестивала, што не значи да Источно Сарајево и Сарајево неће превазићи њихову организацију, јер постоји воља и искуство људи.

Он се захвалио и Савјету министара у техничком мандату на два милиона КМ која су дозначили за организацију ЕYOF-а, јер је та уплата „давала наду да ће Источно Сарајево и Сарајево окупити и друге институције у БиХ око овог пројекта“.

Вуковић је изразио задовољство што су се сви у БиХ ујединили, како би се успио организовати овај фестивал, јер је у претходном периоду постојало неповјерење у његову организацију.

„Ово је добар модел понашања за неки наредни период, за реализацију неких великих догађаја“, истакао је Вуковић, те додао да је рецепт успјеха Источног Сарајева и Сарајева међусобно уважавање и толерација, али и то што се нису бавили стварима око којих не постоји сагласност.

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић изразио је задовољство што ће сутра Источно Сарајево и Сарајево бити поново спортски центар свијета.

„Сутра ће на нашу велику радост бити упаљен олимпијски пламен. Сутра ћемо видјети и олимпијске кругове који представљају сарадњу пет континената. Зато је ЕYOF инвестиција у будућност и промоцију свих потенцијала БиХ и прилика да обновимо олимпијски дух који живи у Сарајеву 35 година“, рекао је Звиздић.

Он је истакао да ЕYOF „носи поруку јединства у БиХ“, да ће земља у наредних пар дана бити у фокусу свјетске јавности, те додао да се то треба искористи, за промоцију БиХ која посједује природне и људске потенцијале.

„Драго нам је да смо дио мозаика који је зближио младе људе из свијета. Управо је тај слоган `Два града, један сан` представља смисао манифестације“, рекао је Звиздић, пожељевши такмичарима БиХ да остваре што боље резултате.

Министар цивилних послова у Савјету министара у техничком мандату Адил Османовић и градоначелник Сарајева Абдулах Скака захвалили су се свим институцијама у БиХ на подршци коју су пружили у одржавању ЕYOF-а, те зажељели добродошлицу свим спортистима који ће узети учешће у овом великом спортском догађају, а спортистима из БиХ да остваре запажене резултате.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик отвориће сутра ЕYOF 2019 на којем ће наступити више од 1.500 спортиста из 46 земаља.

ЕYOF је највећи спортски олимпијски фестивал за младе спортисте између 14 и 18 година, који се организује сваке двије године, у виду љетног и зимског фестивала, а домаћини овогодишње манифестације су градови Источно Сарајево и Сарајево.

Млади спортисти такмичиће се у осам спортова – алпско скијање, биатлон, нордијско скијање, сноубординг, умјетничко клизање, брзо клизање, хокеј и карлинг.

/Срна/