ВУКОВИЋ НА СЈЕДНИЦИ ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА ЗА ПРОСЛАВУ ДАНА РС: ДИО МАНИФЕСТАЦИЈЕ ДА БУДЕ ОДРЖАН У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

1381

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић тражио је од Одбора за прославу Дана Републике Српске, чија је сједница одржана јуче у Бањалуци, да дио манифестације буде организован у Источном Сарајеву.

Вуковић је затражио од Одбора да се уваже чињенице са почетка деведесетих година да су настанак Републике Срске и доношење најважнијих одлука, па и сам 9. јануар везани за Источно Сарајево и Пале.

„Сигурно да је оправдана моја сугестија, која заиста произилази из мишљења великог броја суграђана, да би дио манифестације требало да се организује управо овдје. Задовољан сам јер сам добио увјеравање од Предсједника РС и Српског члана Предсједништва да ће се нешто од овогодишњег програма обиљежавања лоцирати код нас или да ће се наредног 9. јануара цјелокупан програм обиљежавања организовати на подручју града Источно Сарајево, што би заиста било лијепо“,изјавио је Вуковић.

На сједници је одлучено да ће централни догађаји поводом прославе 9. јануара, Дана Републике, бити свечани дефиле на Тргу Крајине, свечана академија у Спортској дворани „Борик“ и пријем у Административном центру Владе у Бањалуци.

Програмом прославе предвиђени су традиционални пријеми код предсједника Републике, полагање вијенаца на споменике погинулим борцима Војске Републике Српске и борцима НОР-а, на Спомен-костурницу, Споменик бањалучким бебама, као и на спомен-обиљежје бившем предсједнику Републике Српске Милану Јелићу.

Дан Републике биће обиљежен у свим градовима и општинама Републике Српске, те представништвима Српске у иностранству, а у Бањалуци ће 9. јануара бити организован богат културно-умјетнички програм.

Сједници Одбора предсједавала је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.