ЗАХВАЛНОСТ СРПСКОМ НАРОДУ ЗА УКАЗАНО ПОШТОВАЊЕ ПРЕМА ЧУРКИНУ

767

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић и замјеник градоначелника руског града Коломна Павел Родин данас су у Источном Новом Сарајеву положили вијенац код споменика руском диполомати Виталију Чуркину. Родин је захвалио српском народу и Источном Сарајеву за указано поштовање једном од, како је навео, најбољих руских дипломата.

Према његовим ријечима, бројни руски и српски политичари и дипломате су, у периоду када западни медији покушавају да фалсификују историју ова два народа, морали да стоје на бранику историје и побједе, а један од тих је био и Чуркин.

„Захваљујемо нашој браћи Србима и овом граду што су нам омогућили да данас стојимо код овог споменика и одамо почаст једном од најбољих руских дипломата – Виталију Ивановичу Чуркину“, нагласио је Родин.

Родин је захвалио и градоначелнику Источног Сарајева Ненаду Вуковићу за указано гостопримство, те изразио увјерење да ће успостављена сарадња бити плодоносна и корисна за оба града.

Лучић је поручио да српски народ никада не смије заборавити дипломату који је у Савјету безбједности УН изговорио чувено „НЕ“ о резолуцији о Сребреници.

Он је навео да је јутрос за руску делегацију уприличен обилазак српских светиња у Сарајеву, гдје су их упознали са проблемом одузете имовине Српске православне цркве /СПЦ/ у том граду.

„Руска Федерација је велики савезник Републике Српске и сматрамо да на овакав начин треба да се упознају, а потом нам и помогну у борби да српска земља и имовина СПЦ што прије буду враћене правом власнику и да напокон будемо једнаки са осталим конфесијама у Сарајеву и БиХ“, закључио је Лучић.

Данашњим полагањем цвијећа код споменика Чуркину завршава се тродневна посјета делегације града Коломне, која је почела у четвртак, 27. фебруара.

 

/Срна/