ЗОЛТАН ДАНИ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ О ОБАРАЊУ „НЕВИДЉИВОГ“

1076

Командант јединице Војске Југославије, која је 1999. године оборила НАТО авион „Ф-117А“, пензионисани пуковник Золтан Дани изјавио је данас да је тај успјех чиста војничка побједа која је постигнута захваљујући фантастично уиграној посади Војске Југославије, као и потпуно исправном и припремљеном ракетном систему.

„Истина о томе треба да што више дође до нашег народа и то и јесте мој основни задатак, јер неки други покушавају да протуре неку другу, неистиниту причу“, рекао је Дани новинарима у Источном Сарајеву.

Он је подсјетио да су за обарање авиона „Ф-117А“ користили руску технику „С125М Нева“ направљену крајем шездесетих година прошлог вијека.

Дани је поновио да је ракетни систем погодио авион на висини од 8.000 метара, а пилот авиона се катапултирао и преживио.

„У моменту откривања авион је био на 6.000 метара висине, када је примијетио да су ракете лансиране почео је да мења висину, да проба да побегне у вис, али ракета је јако брза и без проблема га је стигла“, рекао је Дани.

Он је подсјетио да је у оквиру обиљежавања 20 година од НАТО агресије на СР Југославију, протеклих неколико дана посјетио Билећу, Бањалуку и данас Источно Сарајево гдје је говорио о обарању авиона „Ф-117А“ у атару сремског села Буђановци приликом бомбардовања СР Југославије 1999. године.

Према његовим ријечима, Срби добро знају шта је борба у за слободу, како у Републици Српској, тако и у Србији.

Организатор ове активности је Центар за међународне односе Бањалука и Скупштина града Источно Сарајево.

Предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Мирослав Лучић захвалио је пуковнику Данију и истакао да се и на овај начин покушавају расвијетлити трагични догађаји у вези са НАТО агресијом на Републику Српску и Србију, као и за ужасавајуће посљедице дјеловања осиромашеног уранијума на здравље људи на овим просторима.

Он је поручио да ова и друге сличне активности, попут обиљежавања дана жртава НАТО агресије на Републику Српску и Србију, имају за циљ да Срби пошаљу јасну поруку о томе шта мисле о НАТО, као и нечијим настојањима да српске државе и народ буду увучени у овај војни савез.

„И ова презентација пуовника Золтана јесте наш децидан одговор да становници Источног Сарајева и Републике Српске не желе чланство у НАТО, већ желе да очувају војну неутралност и да прате своју матицу Србију у односу на војне савезе. Град Источно Сарајево подржаваће сваку активност која иде у прилог истине о страдању српског народа од НАТО агресије“, поручио је Лучић.

Обарање авиона „Ф-117А“ у атару сремског села Буђановци приликом бомбардовања СР Југославије 1999. године представља први и једини потврђен губитак авиона НАТО алијансе израђеног у стелт технологији која га чини готово невидљивим за радар.

Золтан Дани је командовао јединицом 3. дивизион 250. Ракетне ПВО бригаде Војске Југославије, која је током ноћи 27. марта 1999. године срушила авион Америчког ратног ваздухопловства „Ф-117А“, такозвани „ноћни јастреб“.

У извршној продукцији нишке независне продукције „Полка дот“, снимљен је документарни филм о Золтану Данију под називом „21. секунд“ режисера Жељка Мирковића.

Золтан Дани сада живи у селу Скореновац код Ковина, гдје је и рођен. Власник је пекарске радње, а покреће и бројне иницијативе за развој сеоског туризма.

 

/Срна/