ПАЛЕ- Испред Саборног храма пуштени балони у бојама заставе

172

На Палама је данас испред Саборног храма пуштањем балона у бојама заставе обиљежен 15. септембар – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Балоне су пустила дјеца из три вртића на Палама, која су прије тога испред храма цртала заставе.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је Дан српског јединства, слободе и националне заставе нешто најважније у српској историји. Празник је симболично установљен да се прославља на дан када се обиљежава пробој Солунског фронта 15. септембра 1918. године.

Он је нагласио да је пробој Солунског фронта донио слободу српском народу гдје год се налазио.

„Оно што су установиле владе Републике Српске и Србије да 15. септембар буде Дан српског јединства, слободе и националне заставе ми на Палама обиљежавамо три дана многим манифестацијама на најсвечанији могући начин“, додао је Југовић.

Он је рекао да су у обиљежавање овог најважнијег датума укључени сви од најмлађих до најстаријих грађана Пала.

„Не смијемо заборавити да су Пале пријестоница Републике Српске, да смо формирали Институт за историју као пету организациону цјелину Универзитета у Источном Сарајеву, који ће почети да пише историју Републике Српске која је важна као и данашњи дан“, истакао је Југовић.

Он је поручио да тробојка под којом се увијек борио Српски народ за слободу треба да настави да краси српска мјеста, градове и државе.

„Морамо да водимо рачуна о нашим српским државама и да се ујединимо око једне једине ствари, а то је српска држава“, нагласио је Југовић.

Замјеник предсједника Комисије за очување културе сјећања и памћења Борачке организације Пале Ненад Томовић истакао је да је поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе организован низ активности.

Томовић је рекао да је ово први пут да се овај празник прославља на овакав начин и да му је драго што су уз помоћ локалне заједнице окупили 16 институција, удружења и спортских клубова.

„Ово је једини исправан начин да овакво обиљежавање празника уђе у наставни процес у школама“, додао је Томовић.

Директор Дјечијег центра „Буба Мара“ Вања Југовић рекла је да у том центру настоје да дјецу од малена науче основним постулатима који се односе на православље и српски народ као и симболе државе, а посебно онај највећи за који се и живот давао, а то је застава.

Она је напоменула да је око 200 малишана из сва три вртића на Палама данас испред Саборног храма цртало заставе и показалу своје умијеће.

Манифестација се завршава сутра историјским часом.

Празник је симболично установљен да се прославља на дан када се обиљежава пробој Солунског фронта 15. септембра 1918. године. Тог дана је Српска војска започела пробој који је тријумфално завршен ослобађањем јужнословенских народа од аустроугарске окупације.

/Срна/