ПАЛЕ- Трибина о вршњачком насиљу

363

Вршњачко насиље је изузетно озбиљан проблем и веома је битно радити на његовој превенцији, рекла је на Палама професор психологије са катедре Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Бојана Маринковић.

Маринковићева је истакла да су организовали трибину о вршњачком насиљу у знак сјећања на колегиницу Јелену Малинић која је 2014. године трагично страдала са својим сином, а писала је о теми вршњачког насиља.

Маринковићева је истакла да је веома битно да се о том проблему разговара, и са професорима, наставницима, родитељима, а као најчешће примјере тог насиља је навела физичко, психилошко, електронско, социјално. Показало се, истакла је, да физичко насиље највише врше дјечаци.

Она је додала да је сада све више електронског насиља, те да се мора бити посебно опрезан када је та врста насиља у питању.

Психолог у Центру за ментално здравље Пале Вања Тешановић рекла је да се на Палама са вршњачким насиљем боре на различите начине и на локалном нивоу и кроз акциони план које ресорно министарство спроводи на нивоу цијеле Републике Српске.

Она је додала да једном или два пута мјесечно имају позив из школе, а исто толико буде позива и од родитеља.

Према њеним ријечима, окупили су се поводом обиљежавања погибије колегинице Малинић која је била један од покретача овог Центра.

„Основна активност Центра за ментално здравље јесте промоција и превенција, а једна од најважнијих тема јесте вршњачко насиље. Центар и стручњаци који раде у њему су дио тимова у свакој школи на Палама и чим се нешто деси на ту тему позвани смо да у оквиру једног тима заједнички сједнемо са дјететом, родитељима и осталима те покушамо да ријешимо проблем“, навела је Тешановићева.

Тешановићева је додала да, осим превенције, раде и на конкретним ситуацијама са жртвом и са починиоцем вршњачког насиља, којима се поклања иста пажња, а насиље је најзаступљеније путем интернета, друштвених мрежа, вибер група.

/Срна/