ПАЛЕ- У недјељу сајам спорта и промоција здравог живота

298

На Палама ће у недјељу, 28. маја, бити одржан први Сајам спорта, на којем ће се представити око 1.600 спортиста са подручја општине, а циљ је усмјеравање младих на здрав пут, рекао је начелник општине Пале Бошко Југовић.

„Желимо да их промовишемо и да покажемо да Пале имају добре капацитете за развој спорта уз Спортску дворану Пеки, стадион Фудбалског клуба Романије, преко нових улагања у изградњу помоћног терена за шта је планирано око 1,5 милиона КМ“, рекао је Југовић на конференцији за новинаре и додао да је овај сајам најбољи начин да се заокружи циклус када је ријеч о спорту – од улагања, па преко активизма клубова које воде квалитетни спортски радници.

Он је истакао да је жеља да направе јединствену причу, не само у општини Пале, него у региону, и нагласио да је прослављени одбојкаш Вања Грбић промотер Сајма спорта, чији је циљ усмјеравање омладине на здрав пут.

Према његовим ријечима, ово је начин да се анимирају дјеца од најмлађег узраста да кроз спортске активности воде здрав живот и врате се, прије свега, породици, школи, учењу.

Југовић је рекао да се оваква манифестација први пут одржава на подручју града Источног Сарајева, Сарајевско-романијске регије, а можда и Републике Српске у актуелном тренутку свих збивања када је у питању рад са дјецом и омладином.

„Двије локалне фирме ће сашити тренерке за све спортисте, који ће бити обучени исто“, додао је Југовић.

Југовић је подсјетио да су у „Пекију“ на Палама припреме вршиле и одбојкашке репрезентације Србије, и мушка, и женска.

Предсједник Скупштине општине Пале Стефан Стајчић рекао је да је ово први овакав догађај на подручју Сарајевско-романијске регије који ће окупити 29 спортских клубова регистрованих на подручју општине Пале и више од 1.600 спортиста.

Стајчић је навео да ће Сајам спорта почети у недјељу у 11.00 часова у Спортској дворани „Пеки“ сајамским дијелом, гдје ће сви спортски клубови имати штандове и изложити опрему, признања и пехаре.

Он је рекао да ће промотер сајма, прослављени одбојкаш Вања Грбић одржати два предавања за спортисте и спортске раднике, од којих је прво педагошко и усмјерено на дјецу, о значају развоја личности кроз спорт.

Стајчић је додао да ће се након предавања сви клубови представити у дворани „Пеки“ и демонстрирати своје вјештине, а након тога ће бити организован дефиле спортиста улицама Пала.

Након повратка у дворану Грбић ће одржати дуже предавање и тиме се програм Сајма завршава.

Начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Жарко Човић позвао је наставнике и ученике основних школа да дођу на Сајам спорта.

Човић је истакао да ће општина настојати да ова манифестације постане традиционална промоција спорта и спортских вриједности.

/Срна/