ПАЛЕ- Љубојевићева разговарала са предсједником Скупштине општине Стефаном Стајчићем

253

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ања Љубојевић изјавила је данас на Палама да институције на локалном и републичком нивоу треба да пруже подршку руководству Српске и кроз институционалне одлуке д‌јелују у корист Републике.

Љубојевићева, која је данас на Палама разговарала са предсједник Скупштине општине Стефаном Стајчићем, рекла је да јој је част доћи на исток Српске, првенствено због историјског значаја Пала.

„Република Српска остаје нама, нашим генерацијама и зато треба да пружимо подршку руководству Српске у овим тренуцима јер нема одступања и одустајања од свих притисака које врше на њене институције. Институције на локалном и републичком нивоу разумију ситуацију и треба да пруже подршку и кроз институционалне одлуке д‌јелују у корист Републике“, рекла је Љубојевићева новинарима.

Према њеним ријечима, важно је да и предсједници локалних парламената у Српској стану иза одлука коју доноси Народна скупштина као највиши законодавни орган у Републици, да једни другима помогну у ситуацији у вези са имовином.

„Јасно је чија је имовина и ко одлучује. Република Српска има своју имовину и Народна скупштина је једина надлежна о том питању. Предсједници скупштина општина и градова без обзира да ли припадају власти или опозицију морају бити јединствени јер одступања од имовине нема“, истакла је Љубојевићева.

Стајчић је рекао да је на састанку са Љубојевићевом било ријечи о многим темама, као и у вези са састанком и потписивањем заједничке изјаве у Бањалуци прошле седмице са предсједником Народне скупштине Српске Ненадом Стевандићем.

„Изјаву су потписали предсједници скупштина општина и градова, а тиче се подршке институцијама и представницима Републике Српске да наставе борбу за права Српске. Претходних дана из медија гледамо константне притиске на институције поводом одузимања имовине Републици Српској, што је недопустиво. То је црвена линија преко које нико у Српској неће дозволити да се пређе“, поручио је Стајчић.

Према његовим ријечима, у томе морају бити јединствени како на локалном нивоу тако и на републичком, те показати јединство без обзира на политичку припадност или мимоилажења.

„То су питања која се тичу Републике Српске и нашег опстанка овд‌је и ту не смијемо имати разлике у мишљењима. Заједника изјава биће темељ за израду декларације коју ће прије свега усвојити Народна скупштина Српске, након тога и сви локални парламенти“, навео је Стајчић.

Он је даодао да су разговарали и о промоцији и приближавању рада Народне скупштине Републике Српске младима са истока, па ће у наредном периоду бити организоване и студијске посјете парламенту Српске.

Стајчић је захвалио Љубојевићевој на посјети и сматра да је то традиција коју треба његовати у наредном периоду с обзиром да је прва сједница Народне скупштине Републике Српске одржана на Палама.

„Тежимо да званично постанемо пријестоница Републике Српске, па се надам да ћемо неку и посебну сједницу Народне скупштине одржати на Палама“, рекао је Стајчић.

Састанку је присуствовао и одборник у Скупштини општине Пале Лука Цицовић.

/Срна/

Фото: општина Пале