ПАЛЕ- Кустурица поклонио десет дигитализованих филмова Кинотеци Српске

373

Прослављени српски и свјетски редитељ Емир Кустурица, у присуству српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, поклонио је данас на Палама Кинотеци Републике Српске десет својих дигитализованих филмова, што ће уједно бити и највећа збирка филмова једног домаћег аутора у Кинотеци.

Кустурица је нагласио своју припадност српској култури и коријенима, који такође вуку у дубоке шездесете и седамдесете године када је настајала права „црноталасна“ киноматографија.

„Тој кинематографији сам тада припадао духовно, онда школујући се све више и формално. Ових 10 дигитализованих филмове имају оно практично што је неопходно да се не би заборавила прошлост“, изјавио је Кустурица новинарима на Палама.

Кустурица додаје да је та прошлост везана за Југославију која не би била могућа да није било Првог српског устанка и да није било пробоја Солунског фронта, тако да нико на овим просторима не би говорио језиком којим говори, него би сви говорили њемачки или друге језике.

„На врло грађански начин желим да се захвалим српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику што се бори за нашу културу и што не да да нам ишчупају коријене. Мислим да је ових 10 филмова дио тог коријења и да се за њега треба што чвршће држати“, поручио је редитељ Кустурица.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић захвалио је српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику што је дошао и посјетио Кинотеку на Палама и видио у каквим условима ради, те обећао помоћ која им је неопходна прије свега да би радили и реализовали своје програме.

Лаловић наводи да велику захвалност дугују и прослављеном српском редитељу Емиру Кустурици који је Кинотеци поклонио својих 10 дигитализованих филмова и тиме постао најзаступљенији аутор којег имају у Архиви што се тиче играних филмова.

Према његовим ријечима, на састанку су разговарали о томе да реализују и ретроспективу Кустуричиних филмова, уз његово учешће.

„Све то би требало бити на тим новим уређајима који треба да стигну у Кинотеку. На тај начин дајемо допринос нашем идентитету којег гајимо кроз програме и да обрадујемо публику, не само на Палама, него и у другим срединама“, истиче Лаловић.

У сали Културног центра приказани су дијелови филмова, које је Кинотеци поклонио прослављени редитељ.

Састанку и приказивању филмова присуствовао је и начелник општине Пале Бошко Југовић.

Кинотека Српске републичка је установа културе чија је основна дјелатност архивирање филмова, трајно чување и стручно обрађивање филмске грађе и пратећег филмског материјала.

Кинотека сарађује са сродним установа у земљи и иностранству, обавља размјену филмова и филмске грађе.

Кинотека баштини све оно што је стварало филмско предузеће „Срна филм“ од оснивања 1992. године.

/Срна/