ПАЛЕ- Служен помен за жртве усташког злочина у Криводолима

156

Код споменика у насељу Криводоли код Пала јуче је служен парастос за више од 100 невино пострадалих српских цивила из села Раковац и Јеловци, од којих 40 дјеце до 14 година, које су убиле усташе прије 80 година.

Парастос је служен у оквиру манифестације „Сјећање на јуни 1992. године“, коју организује Борачка организација општине Пале.

Потпредсједник Скупштине Борачке организације општине Пале Радосав Живковић изјавио је да је у Криводолима масакрирано више од 40 мушкараца из села Раковац, да би се крвави пир наставио током ноћи у селу, гдје је убијено или живо спаљено 59 становника, од којих 40 дјеце до 14 година.

Живковић је рекао новинарима да се без културе сјећања и памћења прави темељ за нека нова страдања и да су се данас окупили како би отргли од заборава све невине жртве.

Предсједник Скупштине општине Пале Стефан Стајчић истакао је да треба још значајније обиљежавати овакве датуме и посјећивати спомен-обиљежја која су посвећена жртвама усташких злочина.

Он је додао да општина Пале заједно са паљанском Борачком организацијом обиљежава сваки значајан датум, његује културу сјећања, а у наредном периоду обновиће споменик у Криводолима.

Директор Основне школе „Пале“ Александар Рајић рекао је да школске установе на подручју општине Пале препознале његовање културе сјећања као изузетно важног облика образовања дјеце, али и одраслих, јер се сјећањем на жртве и одавањем почасти развија културу памћења, како се не би слични злочини поновили.

Парастосу су присуствовали потомци породица убијених Раковчана, чланови општинског СУБНОР-а, Општинске организације Црвеног крста, Удружење пензионера Пале и представници основне школе „Мокро“.

/Срна/