ПАЛЕ- „Капела“ од 19. фебруара у стечају!

1331

Фабрика мотора специјалне намјене а.д. Пале, познатија и као „Капела“ од 19. фебруара је у стечају. Закључене радне књижице добиће 69 радника колико их је било запослено у „Капели“.

Да је паљанска „Капела“ у проблемима и финансијским дуговањима јавност је била слабо обавијештена, а ни локална паљанска власт у јавност није излазила са овим проблемом. У јавности смо имали информацију да из Србије на Пале стиже десет тенкова и то на ремонт. Тако је обећао министар одбране Александар Вулин када га је колега из РС, министар индустрије Петар Ђокић увјерио да Фабрика мотора за специјалне намјене има капацитет да обнови моторе српских тенкова. То је било у децембру мјесецу 2017. године када су Вулин и Ђокић обишли Фабрику мотора за специјалне намјене у Палама.

Вулин и Ђокић су тог децембра обавијестили јавност да је сва одбрамбена индустија у Србији  у власништву државе.

„Управо тај рецепт хоћемо да препишемо у Српској. Влада жели да уђе у поступак приватизације паљанске Фабрике мотора за специјалне намјене како би понудили партнерство Министарству одбране Србије“, навео је ово Петар Ђокић у изјави медијима 13.12. 2017. године, додајући да би поступак провела Влада РС, уз пуну консултацију Владе Србије и другим надлежним институцијама у Србији на политичком нивоу које би требале да одлуче о томе на који начин и како да уђу у капитал у РС.

Од обећане приватизације је остао стечај. За стечајног управника је именован Радослав Братић, познат по дугогодишњим стечајним поступцима у „Фамос“ Пале, ТВИС-у..

69 радника Фабрике мотора за специјалне намјене одлази кући са неисплаћених 65 плата. Према ријечима радника „Капеле“ посљедњу плату су примили у августу 2013. године. Дуговања су и према Пореској управи РС због неуплаћених дугогодишњих пореза.

Стечајни поступак је покренут, именован је стечајни управник, а до закључења овог текста, према ријечима радника Фабрике мотора за специјалне намјене, та Одлука није објављена у Службеном гласнику Републике Српске.

 

/ИС Радио/

Прилог ОСМТВ, 13.12.2017.године