СОКОЛАЦ- Усвојен Нацрт буџета за 2020.годину

709

Одборници локалног парламента усвојили суНацрт буџета општине Соколац за 2020. годину, који је утврђен у износу од 9.385.288 КМ, а средства чине: порески приходи у износу од 3.773.500 КМ, непорески гранови и приходи од 2.956.616 КМ, трансфери између различитих јединица власти 1.251.100 КМ и примици од финансијске имовине и задуживања и остали примици 589.072 КМ.

На сједници је речено да је Министарство финансија Републике Српске упутило одговор на утврђен Нацрт буџета за 2020. годину, у којем стоји препорука да се не планира износ од 1.000.000 КМ по основу јавних инвестиција, јер одлука о финансирању пројеката за 2020. годину на републичком нивоу још није усвојена.

– На вријеме смо доставили потребну документацију за пројекте општине Соколац Служби за јавне инвестиције ресорног министарства, укупне вриједности од око 9.000.000 КМ, међу којима су рјешавање статуса и откуп предузећа Водовод и канализација „Врело Биоштица“ у стечају, потом земљишта на којем се налазио некадашњи хотел „Романија“, постављање два постројења за пречишћавање пијаћих и отпадних вода и остали. Иако нам је сада Министарство финансија РС упутило одређене сугестије на планираних 1.000.000 марака, подршка нашим пројектима неће изостати. У наредном периоду бићемо обавјештени да ли ћемо новац обезбиједити из средстава Владе Србије или неких других фондова Републике Српске – појашњава начелник Сокоца Милован Бјелица.

Клуб одборника СНСД-а, изузев одборника Мирка Чоловића, одлучио је да не учествује у гласању о Нацрту буџета за наредну годину.

– Сматрамо да овакав буџет није реалан, јер да је такав износио би нешто више од пет милиона марака. Послије одговора из министарства, нисмо га подржали, нити на било који начин учествовали у гласању. Један од планираних прихода по основу накнаде од продаје шумских дрвних сортимената наведен је у износу од 1.500.000 КМ, а реалан је око 1.200.000. Не можемо подржати предочене нам цифре и остајемо досљедњи политици коју смо заузели у предизборној кампањи 2016. године – изајвио је Ђорђе Радић, предсједник Клуба одборника СНСД-а.

 Буџет који смо планирали од прихода од ПДВ-а, непорески приходи, приходи од накнаде од шумских дрвних сортимената и од продаје градског грађевинског земљишта, износи око 8.300.000 КМ. Имамо и потраживања од око 500.000 марака за земљиште које је продато у насељима Мајдани, Брезијак, Соколачке њиве и Ћилимара, за које је Служба за ревизију јасно наложила да се та средства морају наплатити. Један од објеката који планирамо продати на лицитацији је у вриједности око 200.000 КМ. На сједници је једногласно усвојена Одлука о утврђивању тржишне цијене неизграђеног градског грађевинског земљишта, те очекујемо и са тог поља приходе, као и од уређења ренте. У Соколац се враћају инвеститори и због свега наведеног, планирани буџет је реалан – оцијенио је начелник Бјелица.

Усвојен је приједлог одборника СНСД–а Мирка Чоловића да се упути захтјев недавно основаном Аграрном фонду Града Источно Сарајево да општина Соколац буде обухваћена подршком развоја пољопривредне производње у руралним подручјима, као и закључак да сви клубови одборника и представници политичких партија одрже заједнички састанак по питању утрошка средстава из буџета.

На дневном реду се нашао Извјештај о реализацији васпитно – образовног рада за радну 2018/2019. годину Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац, као и приједлог годишњег програма рада ове Установе. По приједлогу одборника СДС-а Дејана Елеза, локални парламент једногласно је усвојио закључак да се Основној школи „Соколац“ упути захтјев да се одређене просторије врате на кориштење за потребе вртића.

– Прошле године смо рачунали на тај простор, те смо уз подршку начелника обезбиједили опрему за исти. Међутим, она и данас стоји упакована. Истина је да су групе пребукиране дјецом и да имамо мањка радне снаге, те је нешто увећан буџет за наредну годину. Надамо се да ће ускоро доћи до реализације пројекта енергетске ефикасности, којем смо приступили преко општине Соколац; сва документација и извјештаји достављени су на вријеме – казала је директорица соколачке установе за предшколско васпитање и образовање Биљана Косорић.

Сљедећа, 26.сједница редовна Скупштине општине Соколац, биће одржана крајем децембра, када ће се пред одборницима наћи Приједлог буџета за 2020. годину.

 

/општина Соколац/