СОКОЛАЦ- У Видрићима освештан крст висине 12 метара

1563

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом уз саслужење свештенства Епархије дабробосанске освештао је крст висине 12 метара, подигнут на Видрићима код Сокоца у близини будућег викенд-насеља чија је изградња почела у октобру.
„Ево дана који створи Господ да се овдје окупимо и веселимо јер подигосте, а ми освештасмо овај предивни крст, знамење које ће од сада па у све вијекове овдје свједочити вашу вјеру, вашу жртву, али и вашу одлучност да ови простори увијек буду обиљежени православним и хришћански знамењем“, рекао је митрополит Хризостом.

Његово високопреосвештенство је истакао да је од данас ово „свето мјесто“ јер је крст Господњи овдје пободен и освештан и да се вјерници пред њим моле и призивају силу Божију, додајући да је ово крст који симболизује побједу живота над смрћу, добра над злом.

„Крст се увијек и подизао у знак тога и ми смо непрестано у духовној борби и ово знамење крсно нека увијек подсјећа да се вриједи жртвовати, борити и на крају са крстом и побиједити“, поручио је митрополит Хризостом многобројним вјерницима, званицама и гостима, окупљеним на узвишењу Голо брдо у селу Видрићи.

Идејни творац изградње крста на Видрићима Милан Јоловић Легенда рекао је да је инвеститор овог крста његов пријатељ Милан Станојевић, приватни предузетник из Зворника уз велику материјалну подршку Удружења дрвопрерађивача „Романија“ Соколац, те подршку Шумског гааздинства „Романија“ Соколац и предузећа „Романијапутеви“.

„Урадили смо крст висине 12 метара, краци су ширине укупно седам метара, тежина је пет тона, а изградила га је фирма `Монтинг` из Бијељине“, рекао је Јоловић новинарима.

Он је најавио изградњу мање православне цркве од дрвета у руском стилу у близини крста на Видрићима.

Према његовим ријечима, инвеститори пројекта изградње викенд-насеља у етно стилу на Видрићима почеком наредне грађевинске сезоне почеће изградњу већег излетиште, светилишта и свратишта свих туриста који буду у пролазу, а посебно туриста који долазе из Србије и иду према туристичким дестинацијама на мору и Јахорини.

Јоловић је истакао да је на овом локалитету у наредних неколико година планирана изградња великог викенд-насеља у коме ће бити понуђено људима који нису из планинских крајева да бораве у изграђеним викенд-кућама, али и да сами инвестирају и граде куће за одмор на овом подручју.

Према пројекту изградње, насеље ће у свом оквиру имати ресторан-видиковац у етно стилу, мањи ски-лифт и све друге садржаје неопходне за угодан боравак гостију.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић, који је присутвовао освештању крста у Видрићима, рекао је да је већ прихватио понуду за куповину плаца за иградњу викендице у овом насељу.

„Зашто не би неко некад дао предност Романији у односу на Златибор и неке друге планине у окружењу гдје људи сасвим пристојно живе од туризма. Романија има своје предности и, нажалост, нико их до сада није користио и ако је ово почетак за ресурсе које ови простори имају, нека је срећно“, пожелио је Стевановић.

Сликар и архитекта Новица Мотика из Зворника, који је урадио идејно рјешење за крст на Видрићима, рекао је новинарима да је овај православни, руски крст монумент сам за себе и да ће сам да прича своју причу.

„Наредне године крајем фебруара крст ће бити украшен са 23 златне обрве, димензија 12 пута 12 центиметара, а почетком марта планирамо изградњу темеља за цркву површине 60 квадрата, такође у руском стилу“, најавио је Мотика.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је да Соколац постаје привлачан за улагање и инвеситиције у посљедњих неколико година.

„Сада имамо три локације за изградњу етно-насеља и захваљујем приватном предузетнику из Зворника Милану Станојевићу који је први овдје дошао, урадио један објекат и дао значајан допринос за изградњу овог крста“, нагласио је Бјелица.

Начелник општине Соколац изразио је велико задовљство што је од данас митрополит дабробосански Хризостом и званично становник општине Соколац и што је данас преузео лична документа као становник ове општине, што Бјелица сматра великим даном за ову локалну заједницу.

Свечаности освештања крста на Видрићима присуствовао је и шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац, као и представници политичког, привредног и друштвеног живота града Источно Сарајево и општине Соколац, те многобројни вјерници.