ВЛАДИКА МЕТОДИЈЕ: ИСТИНСКЕ ГРАНИЦЕ ОМЕЂЕНЕ ГРОБОВИМА ПРЕДАКА

271

Његово преосвештенство владика будимљанско-никшићки Методије изјавио је данас у Пећкој патријаршији, током обиљежавања ктиторске славе ове светиње – Светог Арсенија Сремца, да су ништавне границе које су вијековима повлачене, јер су Срби још давно омеђили ову свету земљу црквама и светињама, али понајвише гробовима предака.

Владика Методије је, након Свете Свете архијерејске литургије напоменуо да је Свети Сава изабрао за свог насљедника Светог Арсенија Сремца који је пред најездом варвара, непријатеља и других зликоваца, који су Жичу опсиједали, нашао ово мјесто и поред Бистрице саградио светињу и овдје поставио трон ариепископа и патријараха српских.

„Све границе које су вијековима повлачене и мијењане привремене су и ништавне, јер су наши преци поставили оне истинске и најдубље границе и омеђили ову свету земљу и са црквом и са светињама, олтарима Божијим, али понајвише гробовима наших предака“, рекао је владика Методије у бесједи пред неколико десетина вјерника пристиглих углавном из Црне Горе.

Владика будимљанско-никшићки истакао да су неки управо због значаја гробова насрнули да их руше, да затиру трагове знајући да су то најдубље границе које је народ повукао.

„Када уђемо у ову светињу и причестимо се крвљу Христовом не постоји сигурније мјесто од овог. Знајте да све док буде људи, Срба, који срце своје буду привијали уз Божије, дотле ће ове међе трајати и до тада ће ово бити наша земља“, поручио је владика Методије, честитајући славу мати Харитини и сестринству Пећке патријаршије.

За наредну годину домаћин славе биће градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Окупљање вјерника и литургију обезбјеђивала је редовна патрола Косовске полицијске службе, која ову светињу чува 24 часа на дан.

/Срна/