ВУЧИЋ: СРБИЈА ДАНАС БАСТИОН СЛОБОДЕ И НЕЗАВИСНОСТИ, АЛИ И ГАРАНТ МИРА

402

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је Србија данас бастион слободе и независности, али и гарант мира на овим просторима.
„Данас шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну, ми желимо сретењску Србију“, рекао је Вучић у Београду на свечаности уручења одликовања поводом Дана државности.

Вучић је истакао да Србија данас има најближе могуће односе са Републиком Српском, не дирајући у интегритет БиХ, и да нико не може да јој забрани да говори о јединству српског народа, истој култури, језику.

„Нико не може да нам забрани да све оно што нас је повезивало кроз историју заједнички обележавамо“, рекао је Вучић на свечаности, којој су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Српске Жељка Цвијановић, НЈегова светост патријарх српски Порфирије.

Вучић је подсјетио на два велика догађаја која су створила савремену Србију, а која су се десила на исти дан, 15. фебруара 1804. године када је у јарузи дигнут први слободарски устанак на Балкану – Први српски устанак, и на 1835. годину када је на ливади донијет Сретењски устав.

Он је рекао да су та два догађаја устоличила у Србији свету ријеч „слобода“, те додао да је жртва коју су поднијели устаници и преци постала саставни дио српског ДНК.

Вучић је истакао да се Србија изборила и за своју, али и туђу слободу и независност.

„Данас смо бастион слободе и независности, али и гарант мира на овим просторима, свесни његове вредности и трајања, баш као и заједничког живота и добрих комшијских односа са свима који нас окружују“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је будућност српске политике у томе да своје одлуке доноси независно, самостално, без притиска и утицаја споља, да води рачуна о интересима свог народа, грађана, земље и региона у којем живи, а не у интересима неких других који никада Србији и њеном народу нису жељели добро.

Вучић је рекао да Србија није данас случајно једна од најбрже растућих економија Европе и земља градилишта и инвестиција, нити је пуким случајем независна земља која самостално одлучује о својој судбини и будућност, него је то задатак и обавеза од предака.

/Срна/