ДАРКО МЛАДИЋ: НАДАМ СЕ ПРАВНО УТЕМЕЉЕНОЈ, А НЕ ПОЛИТИЧКОЈ ПРЕСУДИ

414

Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, изјавио је да се и даље нада да ће правоснажна пресуда његовом оцу, коју ће сутра изрећи Механизам за међународне кривичне судове у Хагу, бити правно утемељена, а не политичка.

– Ако се буде заснивала на праву и доказима који су изведени на суђењу, онда ће га ослободити. Све друго је политичка одлука – рекао је Дарко Младић за београдске „Вечерње новости“.

Дарко Младић данас путује у Хаг и уживо ће пратити изрицање пресуде у Механизму за међународне кривичне судове.

Он каже да му је холандска Влада одобрила приоритетан пролаз, тако да ће моћи да уђе у земљу без двонедјељног карантина, већ само са пи-си-ар тестом на вирус корона.

Дарко Младић наводи да, будући да су укинули публику, неће бити на галерији и видјети оца, већ ће бити у одвојеној соби и уживо на монитору гледати изрицање пресуде, а послије тога би требало да се види са њим иако не зна колико ће им времена бити дозвољено.

Он додаје да му је генерал Младић рекао да је спреман.

– Добро је звучао и чини ми се да је здравствено живнуо, али тако је увек неколико дана пред његово појављивање пред судом – као да га исфорсирају са витаминима, а онда после суђења клоне, некада чак толико да није могао ни да устане из кревета – истиче Дарко Младић.

Изрицање пресуде је заказано за сутра у 15.00 часова. Биће пренос преко сајта суда, али одложено пола сата.

Генерал Младић је првостепеном пресудом осуђен на доживотни затвор за ратне злочине почињене у БиХ од 1991. до 1995. године.

Ухапшен је у Србији и изручен Хагу 2008. године, од када се налази у хашком притвору упркос веома лошем здравственом стању и поновљеним захтјевима породице да му се омогући лијечење у Србији.

/Срна/