ДОГОВОРЕНА ИЗГРАДЊА МЕМОРИЈАЛНОГ ЦЕНТРА У ДОЊОЈ ГРАДИНИ

395

Предсједник Србије Александар Вучић, Његова светост патријарх српски Порфирије и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик договорили су да Србија и Република Српска у Доњој Градини на мјесту некадашње усташког логора Јасеновац подигне меморијални центар, који ће бити свесрпско светилиште.

Вучић је послије састанка у Београду изјавио новинарима да су разговарали о 80 година од стварања намонструозније фабрике смрти у Европи – система логора Јасеновац.

“Током састанка смо били у контакту са Додиком. Данас смо коначно постигли договор и преносим потврду и Додика да у изградњи нечега што би требало да буде свесрпско светилиште на најтужнием месту у Доњој Градини на територији Републике Српске, у БиХ, подигнемо велики меморијални центар”, рекао је Вучић.

Он је навео да би се тим меморијалним центром подсјетило и на све друге злочине над Србима на територијама које данас нису под контролом српског народа, да сјећање на српско име и презиме не буде затрто.

Вучић је рекао да ће огроман новац бити уложен, да ће 80 одсто уложити Србија, а 20 одсто Република Српска.

Према његовим ријечима, разговарано је и о томе на који начин да се оснажи култура памћења, да се учини све да не буду заборављене јасеновачке жртве, и о томе чиме држава може да помогне и СПЦ, која има изузетно значајну улогу у овом процесу.

“Чули смо и од патријарха и од владике пакрачког Јована о ситуацији у јасеновачком комплексу, где СПЦ има велики део објеката у свом власништву, које треба обновити”, навео је он.

Вучић је напоменуо да Република Српска и Додик учествују у обнови или помажу обнову српске школе у Јасеновцу, а да ће Србија учествовати у обнови многих других објеката, међу којима пакрачке библиотеке, владичанског двора, сједишта западнославонске епархије.

Он је навео да је на састанку било ријечи и о томе да Музеј жртава геноцида добије нове просторије на Старом сајмишту у Београду, при чему прво треба ријешити неке имовинске односе, како би се од идуће године од 22. априла кренуло у обнову зграде која је на Сајмишту предвиђена за овај музеј.

Вучић је рекао да ће у међувремену покренути заједничку иницијативу да та лијева обала Саве, гдје ће бити овај музеј, добије назив “Обала јасеновачких жртава”, које обухватају не само Србе, него и Јевреје и Роме.

Разговарано је, додао је он, и о томе како да се светској јавности укаже кроз шта је све српски народ пролазио 80 година уназад, да се шири истина о томе и договорене су конкретне акције.

“Веома само задовољан што можемо да учестувјемо у нечему од историског значаја и за нашу земљу и наш народ и поносан што Србија и српски народ памти и никада неће заборавити ужасне злочне почињене у Јасеновцу над нашим и још неким другим народом“, истакао је Вучић.

Он је додао да се Србија данас не стиди својих жртва.

“То су наши јунаци и даћемо све од себе да њихово јуначко дело никада не буде заборављено”, рекао је Вучић.

/Срна/