ЗАСТРАШУЈУЋА ДИРЕКТИВА СА ХИТЛЕРОВИМ ПОТПИСОМ ИЗЛОЖЕНА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ

291

Директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић изјавио је да је директива број 25 о нападу на некадашњу Краљевину Југославију, са аутентичним Хитлеровим потписом, застрашујући документ који показује како се једним бирократским чином може изазвати рат и геноцид, те распарчати једна држава.

Он је рекао да је Хитлерова директива 25, која је изложена у Народном музеју Србије од данас до 18. фебруара поводом обиљежавања националног празника – Дана државности Србије, драгоцјен артефакт и писани историјски извор застрашујући по свом садржају.

Ристић је навео да је то документ који је створио предуслове за успостављање Независне Државе Хрватске /НДХ/ на чијој се територији десио троструки геноцид – над Србима, Јеврејима и Ромима, и који у својој трећој тачки садржи експлицитну наредбу за потпуно уништење и бомбардовање Београда 6. априла 1941. године, урбицид који је извршен над пријестоницом Србије.

„Није свеједно када овај документ држите у руци, када знате шта је све он произвео од 6. априла 1941. до 15. маја 1945. године. Овај документ је велика опомена, упозорење, он је застрашујући по свом садржају“, истакао је Ристић.

Он је навео да је овај документ исто тако и опомињући да се види како се једним актом, бирократским чином може изазвати рат, распарчати једна држава, изазвати геноцид, ратни злочини, злочини против човјечности, и то једноставним стављањем потписа на један документ на четири стране који има свега неколико теза.

„Директива број 25, коју је Влада Србије откупила 29. новембра прошле године на међународној аукцији, представља, поред документа о објави рата Србији од Аустроугарске, један од два најдраматичнија и најтрагичнија догађаја по своме садржају и посљедицама“, указао је Ристић.

Он је рекао да је овај документ, који се налазио у САД, а у питању је други од 13 оригиналних докумената, проворазредна историјска истина, те да је произвео геноцид над Србима почињен на теритрорији НДХ.

Ристић каже да ова наредба обухвата и налог да се дијелови тадашње југословенске територије уступе Бугарској и Румунији, да се након окупације створе такви услови како би се појачао анимозитет између Хрвата и Срба, да се да примат Хрватима како би се анимозитет који је постојао у међуратном периоду додатно појачао, а то је све водило ка формирању НДХ.

Он је додао да су стручњаци Музеја жртава геноцида за овом Хитлеровом директивом трагали деценијама, те да је она, поред списка једног броја српске дјеце коју је из усташких логора спасила Диана Будисављевић, изазвала велико интересовање у свијету.

Ристић је захвалио за помоћ предсједнику и премијеру Србије јер су у року од свега неколико дана заједно са стручњацима Музеја жртава геноцида успјели да изврше експертизу документа, обезбиједе неопходна средства и анонимно учествују на међународној аукцији како би се постигла што нижа цијена, а документ се нашао на територији Србије.

Документ ће до 18. фебруара бити изложен у Народном музеју Србије, а након тога похрањен у трезору Музеја жртава геноцида и биће излаган ријетко, само у посебним приликама.

Директор Народног музеја Србије Бојана Борић Брешковић истакла је да је ово потресан историјски тренутак и да се презентацијом ове Хитлерове директиве жели дипринијети видљивости овог историјског документа из фонда Музеја жртава геноцида, којим је наређен напад на Југославију и Грчку.

„Упркос тегоби коју историја Другог светског рата са собом носи, догађаји подсећања на тај страшни период злочина и страдања народа ту су да би нас научили да култура сећања представља дуготрајно и често мукотрпно суочавање са прошлошћу како бисмо научили да живимо са наслеђеним, ради боље и искреније будућности“, рекла је Брешковићева.

Према њеним ријечима, велики наративи прошлости и неодрживе идеологије урушиле су се управо у Другом свјетском рату, производећи бруталне злочине, непробројиве и неизмјерне жртве.

/Срна/