ТРАМП БИ МОГАО ДО АПСОЛУТНЕ ВЕЋИНЕ

377

Доналд Трамп сада влада Републиканском партијом, нема озбиљног конкурента у трци за номинацију за Бијелу кућу и могуће је да на предједничким изборима добије апсолутну већину – наводи лондонски „Гардијан“.

Трамп је побиједио на предизборима републиканаца у држави Њу Хемпшир, а пошто је претходно добио сигурну подршку у Ајови, све наредне фазе трке за номинацију Републиканске партије за предсједника САД за њега ће бити само формалност – пише у тексту.

Републиканска партија сада припада Трампу – он по трећи пут постаје њен „барјактар“, али овога пута неће побиједити захваљујући електорима, већ ће добити већину или чак апсолутну већину гласова народа, процјењује „Гардијан“.

Лист наводи да предједник САД Џозеф Бајден у својим говорима инсистира да ће на новембарским изборима због Трампа на коцки бити америчка демократија, али те његове изјаве немају жељени ефекат у САД.

Бајден игнорише преовлађујуће расположење јавности, укључујући и незадовољство његовом миграционом политиком – напомиње се у тексту.

„Гардијан“ оцјењује да Трампова изборна база жуди за ауторитарним вођом који би водио земљу.

Америку би то требало да плаши, али, у стварности, тек мањину забрињава могућност да Трамп постане амерички цезар – закључује британски лист.

/Срна/