КОСОВО И МЕТОХИЈА: СРБИ ЧЕТВРТУ НОЋ ПРОВЕЛИ НА БАРИКАДАМА

320

Срби са сјевера Косова и Метохије провели су четврту ноћ на барикадама упркос ниској температури, инцидената није било, док су припадници косовске полиције са дугим цијевима и даље присутни на контролоним пунктовима у близини административних прелаза и у мјешовитим насељима у сјеверном дијелу Косовске Митровице.

Барикаде су постављене на путним правцима који од Косовске Митровице воде ка административним прелазима Јариње и Брњак како би покушали да издејствују пуштање на слободу бившег косовског полицајца Дејана Пантића.

Пантићу су припадници Еулекса јуче доставили лијекове, али и даље није познато у који притворски центар је пребачен, пошто му је одлуком Основног суда у Приштини одређен притвор у трајању до 30 дана.

Србима је додатни страх изазвало саопштење Команде Кфора да су уз административну линију и на безбједносним тачкама распоредили већи број својих припадника, у консултацији са косовском полицијом и Еулексом.

Припадници косовске полиције, чије повлачење са сјевера Косова траже Срби са дугим цијевима присутни су у насељима сјеверног дијела Косовске Митровице – Бошњачка махала, Микро насеље и Брђани, као и на контролним пунктовима у близини и на самим прелазима Јариње и Брњак не дозвољавајући прелазак ни пјешацима.

Управо због угрожене слободе кретања школе ни данас неће радити, а отежан је саобраћај између све четири сјеверне општине пошто се користе локални макадамски путни правци.

Спокој је унијела јучерашња посјета америчког изасланика за западни Балкан Габријела Ескобара и изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака Приштини.

Послије састанка са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем, Лајчак је рекао да се барикаде морају уколнити политичким договором не булдожерима.

Међутим из Куртијевог кабинета је саопштено да је на састанку постигнут договор да се барикаде уклоне и да је Приштина добила подршку да истраје у захтјеву да се у преговорима са Београдом постигне правно међународно обавезујућег споразума о међусобном признању.

Током дана Ескобар и Лајчак ће се у Београду састати са највишим представницима Србије.

/Срна/