ОБИЉЕЖЈЕ ПОСВЕЋЕНО БЛАЖЕНОПОЧИВШЕМ ПАТРИЈАРХУ ПАВЛУ

409

Блаженопочивши српски патријарх Павле добиће споменик у центру Москве.

Споменик ће бити подигнут на платоу испред Храма Петра и Павла, у Подворју Српске православне цркве, недалеко од Кремља, јавља „Спутњик“.

Очекује се да ће спомен-обиљежје 44. поглавару Српске православне цркве бити откривено до краја године, а потом ће, крај њега, бити подигнут и споменик патријарху московском и цијеле Русије Алексију Другом.

Подворје српске патријаршије у Москви постало је својеврстан симбол духовног братства српске и руске цркве и отворено је 2002. године.

Споменици српском и руском патријарху биће израђени на иницијативу владике Антонија Пантелића, посљедњег епископа кога је рукоположио патријарх Павле, а који већ скоро двије деценије руководи Подворјем Српске православне цркве у Москви.

Према ријечима епископа моравичког Антонија, у току је израда споменика патријарху Павлу и то ће бити дјело једног руског вајара.

Дио споменика се прави у Русији, а дио у Украјини. Уколико епидемиолошка ситуација то дозволи, споменик ће бити откривен до краја године.

Средства за израду споменика патријарху Павлу већ су обезбијеђена, а добијена је и дозвола руског патријарха Кирила и градских власти.

Патријарх Павле, који је на челу Српске православне цркве био од 1990. године, па до смрти новембра 2009, био је изузетно поштован у Русији, у тој мјери да га је патријарх Алексиј Други увијек дочекивао на аеродрому и лично испраћао, што није према протоколу Руске православне цркве.

/Срна/