ОСЛОБАЂАЈУЋА ПРЕСУДА ЈОАНИКИЈУ И НИКШИЋКИМ СВЕШТЕНИЦИМА

249

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и осам никшићких свештеника ослобођени су оптужби да су 2020. године прекршили Кривични законик Црне Горе.

У Основном суду у Никшићу, пошто је завршено изношење завршних речи одбране и тужилаштва, судија Мирко Којовић саопштио је пресуду према којој су митрополит црногорско-приморски Јоаникије и осам никшићких свештеника ослобођени оптужби да су прекршили Кривични законик Црне Горе у непоступању по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, због молитвеног хода у Никшићу на празник Светог Василија Острошког 12. маја 2020. године.

На суђењу је прочитано саопштење Врховног државног тужилаштва од 24. новембра 2020. године.

Адвокат одбране Сава Костић је, како је пренео репортер РТЦГ, казао да саопштење демантује наводе лица саслушаних у својству сведока Тихомира Горановића и Мађарић Дарка, који су тада пребацили одговорност на Тужилаштво.

Сава Костић је у својој завршној речи казао и да је овај случај историјски зато што представља сумрак правосуђа Црне Горе.

Изношењу завршних речи присуствовао је и Митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Митрополит Јоаникије казао је да литија није била заказана и позвао суд да суди по закону.

„Чињеница је да нијесмо заказивали литију, нити смо је на било који начин организовали, нити смо прикупили оно што треба за литију озвучење или богослужбене предмете, нити смо на било који начин радили да окупимо народ“, казао је Јоаникије.

Поставио је питање у судници ко је дозволио да се окупи толики народ, а народ се окупљао 2 сата. Пред почетак богослужења било је више хиљада људи пред храмом, подсетио је и напоменуо: „Ми смо послије богослужења, вечерње службе, изашли пред народ, који је изашао у знак пијетета према Светом Василију Острошком… Урадили што једино што могу да ураде свештена лица. Да смо се удаљили и нијесмо изашли у сусрет народу настали би вјероватно нереди, а могуће да би се десио и политички скуп. Изашли смо у молитвени ход, а на тај начин смо испоштовали Свеца и народ.“

Поставио је још једно питање: „Да ли се ико питао шта би се десило да нијесмо изашли у сусрет нашем народу?“

На крају свог обраћања суду митрополит Јоаникије је напоменуо да су надлежне службе изазвале проблем, јер нису спречили да се народ окупи. Народ се на крају мирно разишао.

„Ипак, ми нијесмо имали литију, и ништа од вјерског обреда није било. Ми смо по нужди пјевали црквене пјесме, што нико ником не брани. Чудим се да ли је тужилаштво поступало тако када је било много заражених, да ли су спрјечавали скупове?“ казао је Јоаникије. 

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије закључио је своје обраћање суду:

„Нека суд, суди по закону.“

/РТС/

фото: РТЦГ