ПАТРИЈАРХ НАКОН ЛИТУРГИЈЕ ПРИМА СИМБОЛЕ ПАТРИЈАРШИЈСКЕ ВЛАСТИ

545

На свечаној Светој архијерејској литургији патријарх се устоличава на начин који прописује Свети архијерејски сабор, а послије тог чина новоизабрани патријарх ступа у права и дужности врховног поглавара и старјешине Српске православне цркве /СПЦ/.

На светој архијерејској литургији, која ће бити служена данас у Саборној цркви у Београду, у трон Светог Саве биће уведен 46. поглавар Српске православне цркве, архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски Порфирије, доскорашњи митрополит загребачко-љубљански.

Устоличење почиње Светом архијерејском литургијом, на крају које се као симболи патријараршке власти новом патријарху уручују инсигније – панагија српских светитеља, жезло и бијела пана.

Током увођења новог патријарха у Светосавски трон присутни у храму три пута узвикну „достојан“ /аксиос/, а потом нови поглавар СПЦ одржи бесједу.

Панагију српских светитеља коју је краљ Александар Карађорђевић уручио 1920. године првом патријарху обновљене Пећке патријаршије Димитрију носили су и сви претходни патријарси СПЦ.

Новом првојерарху СПЦ се уручује жезло које је први понио патријарх Максим, чије мошти почивају у Пећкој патријаршији.

Бијела пана с крстом је симбол чистоте и узвишености служења и свједочанство да је патријарх насљедник оних који су својом мученичком крвљу убијелили трон архиепископа пећких.

Послије избора патријарх шаље свим аутокефалним православним црквама „мирно писмо“ да је устоличен, а сви црквени поглавари му одговарају писаним путем и то се може сматрати актом признања у православном свијету.

Према Уставу Српске православне цркве патријарх има посебна права части, свештенодејства, репрезентације и управе.

Патријарх је предсједник Светог архијерејског сабора, Светог архијерејског синода, Патријаршијског савјета и Патријаршијског управног одбора.

По праву свештенодејства патријарх началствује свим богослужењима, освећује свето миро, хиротонише нове владике уз саслужење још најмање двојице епископа.

По праву репрезентације патријарх представља Српску православну цркву пред осталим аутокефалним православним црквама, државом, али и страним земљама.

Патријарх има и право управе, а то значи одржава јединство у јерархији СПЦ, поставља декретом службенике, управља мисијским подручјима у иностранству.

Патријарх све документе СПЦ потписује зеленим мастилом.

Свечани званични чин устоличења се врши у манастиру Пећке патријаршије, али то није везано за неки рок, него се тај рок накнадно одређује у складу са одлуком самог патријарха, а и у договору са Синодом СПЦ.

Патријарх српски Порфирије изабран је јуче жријебом између тројице епископа који су добили натполовичну већину у првом кругу избора на засједању изборног Сабора.

/Срна/