УРГЕНТНИ ЦЕНТАР У НИШУ ОД ДАНАС НОСИ ИМЕ ДОКТОРА МИОДРАГА ЛАЗИЋА

524

У Ургентном центру Универзитетског клиничког центра у Нишу откривена је спомен-плоча са именом чувеног српског ратног хирурга Миодрага Лазића, који је током ратова деведесетих година прошлог вијека спасавао животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској.

Од данас Ургентни центар у Нишу носи име доктора Миодрага Лазића Лазе.

Спомен-плоча је откривена у присуству министра здравља Србије Златибора Лончара, нишких званичника, породице и пријатеља из Србије и Републике Српске, на дан када је доктор Лазић, дугогодишњи директор Ургентног центра у Нишу, преминуо од вируса корона прошле године, јавља нишка локална телевизија „Зона плус“.

На спомен-плочи са урезаним насмијешеним ликом доктора Лазића пише: „Отишао сам часно и поштено. Стајао сам на првој линији. Примаријус др Миодраг Лазић 10.4.2021. Хвала. Поносна Србија. УКЦ Ниш“.

Такође је плоча са написом „Ургентни центар. Прим. др Миодраг Лазић – Лаза“ постављена на улазу у овај ургентни центар, који је понио његово име.

Откривању спомен-плоче присуствовали су и некадашњи саборци доктора Лазића из Републике Српске, међу којима су они из Удружења „Илиџански борац“, које је доктор Лазић лијечио за вријеме рата у БиХ, у Болници „Жица“, у Блажују код Сарајева.

Гостима из Републике Српске претходно је омогућено да се вакцинишу против вируса корона.

Захваљујући министру за рад, запошљавање и борачка и социјална питања Србије Дарији Кисић Тепавчевић, нишко удружење ветерана обезбиједило је вакцине за људе који су дошли у Ниш из Републике Српске.

Удружење пензионисаних припадника Војске и војних ветерана Србије иницирало је откривање спомен-плоче у оквиру Ургентног центра, који ће понијети име доктора Лазића. Ово удружење је иницирало и израду спомен-бисте др Лазићу.

Директор Ургентног центра у Нишу хирург Миодраг Лазић преминуо је 14. априла 2020. године од посљедица инфекције вирусом корона.

Доктор Лазић је у августу 1991. године напустио мјесто хирурга у Нишу и запутио се у тадашњу Републику Српску Крајину.

Као хирург је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, а потом се као добровољац јавио у ратну Болницу „Коран“ на Палама у Републици Српској.

Доктор Лазић један је од оснивача ратне Болнице „Жица“ у Блажују код Сарајева, такорећи на самој линији фронта. Остао је тамо пуних 40 мјесеци као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, гдје је обавио више од 3.500 операција под пуном анестезијом.

Сјећања из рата записао је у књизи коју је објавила СРНА „Дневник ратног хирурга“. О њему је снимљен и истоимени документарни филм. Године 1994. добија звање примаријуса.

За рад у Републици Српској, блаженопочивши патријарх Павле одликовао је доктора Лазића Орденом Светог Саве.

/Срна/