У БЕОГРАДУ ЦЕНТРАЛНА МАНИФЕСТАЦИЈА ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА

332

На Савском тргу у Београду данас ће бити одржана централна манифестација посвећена обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Предвиђено је обраћање Његове светости патријарха српског Порфирија, предсједника Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, најављено је из београдске Градске управе.

Код споменика Стефану Немањи биће распоређени гардисти са пуковским заставама, а изнад тог простора надлијетаће хеликоптери.

Послије химне „Боже правде“, коју ће извести Хор Радио телевизије Србије, окупљени ће чути и „Пукни зоро“ у извођењу Дејана Петровића и „Биг бенда“.

Централна манифестација на Савском тргу завршиће се изведбом пјесме „Ово је Србија“.

У оквиру програма, који ће претходити централној манифестацији, грађани ће на Тргу Републике моћи да виде дефиле „устаника“, културно-умјетничка друштва, као и дефиле коњице.

Испред Владе Србије у Немањиној улици предвиђен је богат културно-умјетнички програм, током којег ће командир коњичке јединице „предати рапорт војводи Живојину Мишићу“.

Са Калемегдана ће се око 17.00 часова чути почасна артиљеријска паљба.

Србија и Српска заједнички прослављају празник српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра, на дан када су српске и савезничке јединице у Првом свјетском рату пробиле Солунски фронт.

Парламенти Србије и Републике Српске усвојиће данас и Закон о ћирилици.

Свечана академија поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе синоћ је одржана у Бањалуци.

/Срна/