БРНАБИЋ: ДАНАС – ПОЧЕТАК КРАЈА ПАНДЕМИЈЕ

492
srpski

У Србији је данас дан који обиљежава почетак краја пандемије вируса корона, рекла је премијер Србије Ана Брнабић, која је претходно прва у Србији примила „Фајзерову“ вакцину против вируса корона.

Брнабићева је рекла да је њена обавеза била да прва прими ту вакцину да би тиме показала да вјерује у домаће стручњаке и институције који су одобрили „Фајзерову“ вакцину.

Она је новинарима испред Института „Торлак“, гдје се вакцинисала, изјавила да је за њу била част што је примила ту вакцину, те позвала грађне да се вакцинишу.

Брнабићева је рекла да ће и предсједник Србије Александар Вучић примити вакцину против вируса корона, али другог произвођача, како би тиме показали да су безбиједне све вакцине које су одобрили домаћи стручњаци.

Она је додала да ће Вучић, највероватније, примити вакцину кинеског произвођача.

Према њеним ријечима, вакцину ће, из истог разлога, када почне вакцинација здравствених радника примити и министар здравља Србије Златибор Лончар.

Она је изразила наду да ће Србија до краја јануара 2021. године имати обијезбеђено око милион доза вакцина различитих компанија, а у првом кварталу око два милоиона доза.

„У најскорије време стиће нам кинеска вакцина компаније Синовак, а и руска вакцина спутњик„, рекла је она.

У другом кварталу наредне године, како је навела, треба да стигне вакцина произвођаћа „Астра зенека“, а преговара се и о вакцини америчке компаније „Модерна“.

Брнабићева је нагласила да је изузетено значајно то што су „Фајзерове“ вакцине данас примили и министар за рад, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић, епидемилог Предраг Кон, академик Предраг Пешко.

Она је апеловала на грађане да наставе да поштују епидемиолошке мере, и да се не опуштају, те да ће то бити могуће у 2021. години када одлуче домаћи љекари.

Брнабићева је изразила задовљство што је Србија, трећа у Европи, послије Велике Британије и Швајцарске, почела са вакцинацијом, те указала да и то показује да се држава успјешно бори против вируса корона.

Тепавчевићева је рекла да ће данас „Фајзерову“ вакцину примити 250 корисника Геронтолошки центара у Београду и Новом Саду и да је ријеч о особама старијим од 65 година.

Она је напоменули да је направљен план вакцинације те категорије становништа за наредне дане.

/Срна/