ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ИМЕНУ РЕПУБЛИКА СЈЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

1280

Грчка и Македонија потписале су историјски споразум којим је окончан вишегодишњи спор двије државе због имена Македоније.
Атина и Скопље су, након двије и по деценије, постигли историјски договор да Република Сјеверна Македонија буде ново име те бивше југословенске републике.

Овим споразумом, који су у мјесту Псарадес на грчкој обали Преспанској језера потписали министри спољних послова Македоније и Грчке Никола Димитров и Никос Козијас, као и посредник УН у спору Метју Нимиц, обухваћено је и стратешко партнерству између двије земље.

Име државе Република Сјеверна Македонија користиће се „ерга омнес“ /за општу употребу/, језик је признат као македонски, а држављанство као македонско/Републике Сјеверне Македоније.

Церемонији потписивања договора, на позив премијера Македоније и Грчке Зорана Заева и Алексиса Ципраса, присуствовали су високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини и комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан, те изасланик генералног секретара УН Розмари Ди Карло.

Македонска делегација предвођена примијером Заевом, у којој су и вицепремијери Радмила Шећеринска, Бујар Османи и Оливер Спасовски, као и шеф дипломатије Никола Димитровски на обалу Преспанског језера допутовали су чамцем. Грчка делегација дочекана је аплаузом.

У селу Псарадес живи око хиљаду становника, а цијели регион Лерина данас је под јаким полицијским обезбјеђењем.

Након церемоније потписивања делегације двије земаља одлазе на македонску обалу Преспанског језера, у Отешево, гдје ће бити приређен свечани ручак.

Грчки медији јавили су да је у Псарадесу дошло су сукоба мале групе демонстраната и полиције која обезбјеђује мјесто данашњег догађаја.

Група грађана, углавном десничара, покушала је да пробије полицијски кордон уз употребу силе. Демонстранти су бацали каменице на полицајце, а полиција је одговорила сузавцем.

Назив Македонија, након распада Југославије 1991. године, постао је предмет расправе између Скопља и Атине. Кључни грчки аргумент јесте да коришћење имена Македонија представља „безбједносну пријетњу“, јер Грчка тако назива своју сјеверну област.

Преговори о изналажењу рјешења спора Атине и Скопља у вези са називом Македонија вођени су од 1992. године.