АУСТРИЈА УВОДИ ЧЕТИРИ РАДНА ДАНА СЕДМИЧНО

1203

Аустријска влада договорила је флексибилно радно вријеме, које ће у тој држави омогућити радни дан од 12 сати, али и радну недјељу од четири дана.

Влада истиче да радни дан од осам сати остаје законски нормално радно вријеме, као и да 40 сати недјељно остаје правило.

Међутим, нови модел предвиђа да просјечно недјељно радно време као и до сада не смије прекорачити 48 сати, а недјељна горња граница остаје на 60 сати.

Истовремено, омогућава се радни дан од 12 сати и недјеља од четири радна дана. Запослени, у случају повећања радних сати, имају право да то одбију из личних разлога, на примјер због обавезе према дјеци.

Нови закон неће дирати у додатке за прековремене сате. Према новом моделу, максимално четири пута у години, и не у четири узастопна викенда, могуће је запосленима наложити рад за викенд или празнике.

Запослени могу бирати да ли ће прековремене сате уписати као слободне дане или тражити да им се они исплате.

Влада је истакла да су нова правила прилагођавање модерним условима живота, али која стварају и могућност за продужени викенд, те и за предузетника да покрије производњу у вријеме када постоји велика потражња. Према рачуници аустријске владе, на примјер, ако један кувар или конобар у ресторану раде током двије суботе по 11 сати, имаће осам прековремених сати, што значи да ће добити један слободан дан.