УСТАШКИ ПОЗДРАВ БИЋЕ УКЛОЊЕН ИЗ ЈАСЕНОВЦА ДО КРАЈА СЕПТЕМБРА

1710

Усташки поздрав „За дом спремни“ биће до краја септембра уклоњен са спомен-плоче за 11 погинулих припадника ХОС-а, која је у новембру прошле године подигнута у средишту Јасеновца, близу некадашњег концентрационог логора.
Такав договор постигнут је још прије неколико седмица, а састанку на којем су, осим премијера Андреја Пленковића, били присутни и представници осталих коалиционих партнера који сачињавају Владу или је само подржавају у Сабору.

Правна основа за уклањање усташког поздрава /сама спомен-плоча ће остати тамо гдје је и сада/, налази се у одлукама неких редовних судова, те у одлукама Уставног суда, а било је договорено да је спроведе Министарство управе.

Министар правосуђа Дражен Бошњаковић није био на том састанку и није био упознат о овом договору, па је овог викенда поновио став Владе и ХДЗ-а са почетка ове године.

Он је најавио да се питање усташког поздрава на плочи у средишту Јасеновца неће рјешавати до марта 2018. године и тако изазвао жестоке реакције српске и јеврејске заједнице у Хрватској, као и антифашистичких удружења.

Како наводи ријечки „Нови лист“, Бошњаковић је затим кориговао своју изјаву и рекао да се питање усташког поздрава на плочи у Јасеновцу може ријешити прије тог рока.

У ХДЗ-у не очекују да би уклањање поздрава могло довести до нестабилности унутар странке, без обзира на недавну изјаву замјеника предсједника странке и потпредсједника Сабора Милијана Бркића да Хрвати морају напустити „поданички менталитет“.