ХАПШЕЊЕ СРБИНА – ПОРУКА ПРОГНАНИМА ДА СЕ НЕ ВРАЋАЈУ НА СВОЈА ОГЊИШТА

1317

Предсједнк Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун оцијенио је да је хапшење Србина у Метохији примјер застрашивања и порука прогнаним Србима да се не враћају на своја огњишта, те поручио да ће Београд учинити све да ослободи тог човјека, али да ће то бити тешко.
Дрецун сматра да је неопходна реакција међународне заједнице, али да је она изостала, преносе београдски медији.

Он је рекао да ће предсједник Србије Александар Вучић сигурно ставити на дневни ред у Бриселу тему сарадње по питању гоњења оних који су осумњичени за ратне злочине.

Дрецун је поручио да је неопходно да се утврди одговорност за злочине на Космету без обзира на националност жртве и починиоца и упозорио да је проблем у постојању тајних оптужница Приштине и тамошњих судских органа.

„То је више десетина оптужница против људи српске националности које терете за наводно почињене злочине. Они који се налазе на њима то и не знају“, рекао је Дрецун и додао да са српске стране нема тајних оптужница.

Поводом јучерашњег инцидента на конференцији о несталима у Загребу када су изречене увреде на рачун Србије, Дрецун каже да је ријеч о политичкој злоупотреби.

„Судбина несталих особа изузетно је битна и за породице тих особа и помирење у региону и ако неко покушава да тај темељни стуб помирења – кажњавање одговорних за злочине, откривање судбине несталих, злоупотреби за пласман својих политичких ставова, онда нисмо на добром путу да решимо тај проблем“, рекао је он.

Он је додао да је Хрватској, која упорно тврди да је Србија била агресор током рата, кључни циљ био да очисти своју територију од српског становништва, али се занемарује чињеница да су Хрвати почели рат, а да је реакција српског народа била одбрамбена.

„Сада, после толико година, уместо да се крене напред и решава судбина несталих, они се поново окрећу политизацији свих тих случајева“, закључио је Дрецун.