РАСПИСАТИ ИНТЕРПОЛОВУ ПОТЈЕРНИЦУ ЗА МАХМУЉИНОМ, АКО СЕ НЕ ПОЈАВИ ПРЕД СУДОМ

276

Суд БиХ требало би да изда налог за расписивање Интерполове потјернице за некадашњим командантом Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибом Махмуљином ако се 23. новембра не појави у тој правосудној институцији одакле би требало да буде упућен на издржавање правоснажне казне затвора, поручили су правни стручњаци.

Адвокат Милан Романић сумња да ће се Махмуљин тада појавити у Суду БиХ, истакавши да не би побјегао у Турску да је то мислио.

„Ако се не појави у суду по упућеном позиву 23. новембра, за њим би исти тај дан требало расписати међународну интерполову потјерницу“, рекао је Романић за „Глас Српске“.

У случају да Махмуљин има држављанство Турске гдје је и отишао након изрицања правоснажне пресуде, Романић каже да БиХ може од власти у Турској да тражи Махмуљиново изручење.

„Мислим да БиХ с Турском нема споразум о забрани изручења, односно да имају споразум о међународној правној помоћи, тако да би и на тај начин Махмуљин могао да буде депортован у БиХ“, закључио је Романић.

Из Суда БиХ су прошле седмице навели да је Махмуљину и његовом браниоцу на кућну адресу достављен позив у којем је наведено да је он дужан приступити у ту правосудну институцију 23. новембра како би преузео упутни акт за ступање на издржавање изречене затворске казне.

Суд БиХ је крајем априла изрекао Махмуљину правоснажну затворску казну од осам година због застрашујућих злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године. Махмуљин је по изрицању пресуде напустио БиХ и отишао у Турску на наводно лијечење умјесто у затвор.

/Срна/