„ДНЕВНИК РАТНОГ ХИРУРГА“ ОБЈАВЉЕН И НА ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ

439

У издаваштву Новинске агенције Републике Српске СРНА објављена је књига на енглеском језику „Дневник ратног хирурга“, чувеног српског доктора Миодрага Лазића.

„Објављивањем овог издања на енглеском језику учинили смо да ово велико дјело нашег легендарног ратног хирурга буде доступно широј читалачкој публици у свијету“, рекао је овим поводом вршилац дужности генералног директора Срне Јован Цвјетковић.

Графичку припрему овог издања урадио је „Завод за уџбенике и наставна средства“ Источно Сарајево.

Књига је штампана у штампарији „Дневних независних новина“ у тиражу од 700 примјерака, а штампање књиге финансијски је помогла Скупштина града Источно Сарајево.

„На овај начин ће језива истина о страдању сарајевских Срба у гротлу грађанског рата у БиХ и о надљудској борби здравствених радника у ратним болницама бити доступна и свјетској јавности“, истакао је уредник овог издања Бранислав Илић.

Већи дио тиража биће поклоњен дипломатама у амбасадама и представништвима у БиХ.

СРНА је у јуну прошле године објавила друго издање књиге доктора Лазића „Дневник ратног хирурга“, а одштампано је 5.000 примјерака.

Чувени српски хирург Миодраг Лазић преминуо је 14. априла у Нишу од посљедица вируса корона.

Током деведесетих година прошлог вијека био је ратни хирург – добровољац у Републици Српској Крајини и Републици Српској гдје је спасио бројне животе.

Лазић је као хирург учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, а потом се добровољно јавио у ратну болницу „Коран“ на Палама. Један је од оснивача Ратне болнице „Жица“ у Блажују код Сарајева, на првој линији фронта.

У тој здравственој установи остао је 40 мјесеци и обавио више од 3.500 операција.

За све вријеме боравка на ратиштима доктор Лазић је водио свој ратни дневник. Један дио тог дневника водио је у писаном облику, а кад не би стизао од посла и обавеза, на крају дана диктирао би у свој диктафон најзначајније утиске који су обиљежили тај дан.

Као велики пријатељ тадашње Српске новинске агенције – СРНА, која је била смјештена на Палама, одлучио је да објави дневник у агенцијском „аранжману“.

Извршена је и комплетна графичка припрема и 1996. године књига „Дневник ратног хирурга“ /Книн 1991-Српско Сарајево 1996/ угледала је свјетлост дана.

/Срна/