ИСТОЧНО САРАЈЕВО: ФОРМИРАТИ КОМИСИЈЕ ЗА РЈЕШАВАЊЕ ПОТРОШАЧКИХ ПРИГОВОРА

523

У Источном Сарајеву данас је одржан консултативни састанак представника удружења потрошача и комуналних предузећа, на којем је разговарано о формирању комисија за рјешавање потрошачких приговора.

Састанак су иницирала удружења потрошача у оквиру пројекта ЕУ „Допринос организација цивилног друштва заштити потрошача у складу са ЕУ стандардима“.

Руководилац пројекта Данијел Малић рекао је новинарима у Источном Сарајеву да су у прошлој години удружења за заштиту потрошача примила и ријешила више од 3.200 приговора, од чега се 2.400 односило на услуге од општег економског интереса.

„У првих шест мјесеци ове године та бројка је око 1.200 приговора, од којих су се 853 односила на услуге од општег економског интереса“, навео је Малић.

Он је истакао да је данашњи састанак прилика да се дискутује о одредбама Закона о заштити потрошача Републике Српске из чланова 51 и 52 који се односе на формирање комисија за рјешавање потрошачких приговора, те о успостављању савјета при јединицама локалне управе који расправљају о општим уловима за реализацију услуга од општег економског интереса.

Портпарол Удружења грађана „Женски интерактивни рурални центар“ /ЖИР/ у Источном Сарајеву Сњежана Росуљаш рекла је да су учесници састанка представници комуналних предузећа и локалне самоуправе са подручја шест градских општина, те да је циљ да у свим комуналним предузећима буду успостављене комисије за рјешавање приговора потрошача.

„При локалним самоуправама, према Закону о заштити права потрошача Републике Српске, обавезно је формирање савјетодавног тијела“, истакла је Росуљашева.

Она је напоменула да су ту обавезу већ испуниле општине Источно Ново Сарајево и Соколац, те остаје на осталим локалним заједницама Источног Сарајева да формирају савјетодавна тијела која ће се бавити рјешавањем проблема од општег економског интереса свих предузећа на нивоу града.

Росуљашева је додала да су приликом честих редукција воде на подручју Источног Сарајева угрожена права потрошача, додајући да ће та тема бити разматрана на неком од наредних састанака савјетодавног тијела општине Источно Ново Сарајево.

Према њеним ријечима, у протеклом периоду су им се јављали грађани у вези са овим проблемом.

„Потрошачи могу да поднесу писани приговор водоводу, а њихова правна служба, односно комисија за рјешавање приговора је дужна да им одговори у року од осам дана. Уколико одговор не буде позитиван у рјешавању тог проблема, могу да се обрате нама и онда им ми помажемо или посредством републичке инспекције или осталих механизама да ти проблеми буду ријешени на јединствен начин“, навела је Росуљашева.

Она је истакла да је ЖИР, као једно од удружења за заштиту права потрошача у Сарајевско-романијској регији, дало подршку овом пројекту.

/Срна/