ШЕРАНИЋ: СРПСКА ПОЧИЊЕ МАСОВНУ ВАКЦИНАЦИЈУ

429

Доласком контигента од 20.000 руских вакција „Спутњик ве“ Република Српска коначно може да почне са масовном вакцинацијом, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Шеранић је рекао да су раније постојале назнаке да би Српска могла добити и већи број вакцина од овога који ће данас стићи у Бањалуку, али су се појавили проблеми код произвођача због недостатка бочица за паковање вакцина на тржишту.

„Ми у наредном периоду очекујемо континуитет у испоруци вакцина што нам омогућава да извршавамо план вакцинације од којег не одступамо“, нагласио је Шеранић.

Он је напоменуо да је до данас вакцинисано око 3.600 медицинских радника из Српске, који су вакцинисани у медицинским установама у Српској и Србији.

„Ова количина вакцина која данас долази биће намијењена завршетку вакцинисању прве категорије људи, а то су медицинско особље у ковид одјељењима и запослени у установама које се баве збрињавањем старих лица. Након тога крећемо са вакцинацијом друге категорије, а то су особе старије од 65 година и особе са хроничним обољењима“, истакао је Шеранић за РТРС.

Он је додао да су особе које су раније редовно примале вакцину против грипа и родитељи дјеце са потешкоћама у развоју индикативна категорија која спада у наредну групу становништва која би требало да се вакцинише.

Шеранић је изразио задовољство чињеницом да у Српској постоји велика заинтересованост за вакцинацију и нагласио да се нада да ће сви који то желе, бити вакцинисани у наредном периоду.

/Срна/