ИНИЦИЈАТИВА ЛЕГИТИМНА, ДО САДА ЈЕ ПОДРЖАЛО 14 ПОСЛАНИКА

751

Предсједавајући Клуба посланика СДС-а и ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирко Шаровић изјавио је да је легитимна и демократска иницијатива да се промјеном Пословника овог дома омогући формирање комисија и одблокира његов рад.

Он је навео да је до сада 14 посланика Представничког дома подржало ову иницјативу, те да настоје да обезбиједе подршку и других посланичких клубова и посланика у Представничком дому.

Шаровић је рекао да су међу онима који су подржали иницијативу, поред четворо чланова посланичког Клуба СДС-а и ПДП-а, и посланици СДП-а, А-СДА, Наше странке и Демократског фронта.

Наводећи да ова иницијатива има искључиво циљ да омогући да ово важно тијело Представничког дома почне да функционише након годину дана од избора, Шаровић је на конференцији за новинаре у Сарајеву рекао да је она и друштвено оправдана јер због блокаде рада овог тијела трпи цијела БиХ, посебно када је ријеч о економији и инвестицијама.

„На чекању је низ пројеката, уговора, међународних споразума који би омогућили цијелој БиХ њен убрзан раст“, рекао је Шаровић и навео да на ратификацију у Представничком дому чекају споразуми вриједни око 400 милиона евра за Коридор Пет-це, од чега 210 милиона за петљу у Добоју и 180 милиона за наставак изградње у рејону Зенице.

Шаровић, који је и предсједник СДС-а, прецизирао је да се предложене измјене и допуне Пословника односе на могућност да уколико све странке не доставе своје кандидате за комисије, то уради Колегијум Представничког дома.

„Уколико ту обавезу не изврши Колегијум, да се комисије конституишу на привременој основи од оних политичких субјеката који су доставили своје приједлоге за чланове комисије док политичке странке које нису доставиле своје кандидате не одлуче да дају своје представнике у ова важна тијела“, додао је Шаровић.

Посланик ПДП Бранислав Бореновић као разлог за покретање ове иницијативе навео је потребу да се доврши конституисање комисија, односно да се Представнички дом конституише у пуном облику.

„Треба да омогућимо да комисије почну да раде с обзиром на њихов велики значај“, рекао је Бореновић.

Говорећи о предложеним рјешењима, Бореновић је навео да су она привремена, али да се њима омогућава онима који то желе да раде свој посао.

„Мијењају се два става у једном члану чиме би се омогућило да се на привременом основу формирају комисије, да их може изабрати Представнички дом“, додао је Бореновић.

Он је навео да је на чекању више од 300 тачака дневног реда, међу којима и 45 споразума вриједних око двије милијарде КМ који чекају ратификацију, 40 законских рјешења, 60 извјештаја о раду институција БиХ и 150 ревизорских извјештаја за прошлу и ову годину.

Бореновић, који је и предсједник ПДП-а, закључио је да већ постоји довољан број потписа да инцијатива може ићи у парламентарну процедуру.

Бореновић и Шаровић очекују да би већ идуће седмице могла бити заказана сједница на којој би ова иницијатива била разматрана.

Клуб посланика СДС-а и ПДП-а у Представничком дому парламента БиХ поднио је јуче предсједавајућем овог дома Денису Звиздићу Приједлог измјена и допуна Пословника Представничког дома с циљем формирања парламентарних комисија без којих парламент БиХ не може да ради.

Потписници овог акта, Драган Мектић, Мирко Шаровић, Бранислав Бореновић и Мира Пекић, затражили су његово разматрање по хитном поступку.

Према њиховом приједлогу, Представнички дом би, на приједлог Колегијума, одлучивао о чланству у комисијама, ако клубови посланика не доставе приједлоге у прописаном року.

Уколико клубови посланика и Колегијум дома не поступе у складу са наведеним, онда би, према приједлогу Клуба посланика СДС-а и ПДП-а, Представнички дом, на приједлог клубова посланика који су доставили приједлоге, одлучио о чланству у комисијама.

На овај начин, сматрају они, поједностављује се процедура формирања сталних комисија Представничког дома.

Сталне комисије су Уставноправна, Комисија за спољне послове, за вањску трговину и царине, Комисија за финансије и буџет, за саобраћај и комуникације и Комисија за остваривање равноправности полова.

/Срна/