БЕЗ ОДГОВОРА КАКВА ЈЕ БУДУЋНОСТ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

871

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да од представника свјетских центара политичке моћи у у Женеви, гдје је учествовао на Стратешком дијалогу о западном Балкану у организацији Свјетског економског форума, није могао да добије одговор на питање каква је будућност региона.

„На питање каква је наша будућност – нису у стању да одговоре. Када причају о реформама и питате шта ако то урадимо, не знају да одговоре. Међутим, добро је да су сви потврдили јасну и недвосмислену подршку европском путу свих наших земаља“, рекао је Вучић новинарима.

Вучић је најавио да ће предсједника Француске Емануела Макрона, са којим ће се састати у понедјељак, 11. новембра, у Паризу, такође упитати ко може у ЕУ.

„Било је битно што смо из различитих делова Европе чули да мора да се донесе нека одлука везано за наш регион. Веома је битно да се у понедељак или уторак сретнем са Макроном“, нагласио је Вучић.

Он је поручио да ће Србија наставити реформе због својих грађана и будућности и нагласио да ће земља задржати привредни раст на преко 3,6 одсто, за разлику од еврозоне која је смањила са 1,3 на 1,1 одсто.

Вучић је рекао да мора бити донесена одлука ко може брзо, а ко не може у ЕУ.

„Постоји много идеја и одлуке морају бити донесене у наредних седам месеци. До маја ћемо морати знати. За нас је изузетно добра вест сада већ извесно постављење комесара Оливера Вархељија за европског комесара за проширење“, рекао је Вучић.

Он је навео да је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто и данас био на српској страни и да је изјавио како Србија боље штити права великог броја припадника мађарске мањине, него било која земља ЕУ.

Вучић је рекао да размишља о томе да пред Скупштином Србије говори о свим актуелним спољнополитичким околностима и питањима, како би била уоквирена и потврђена политика војне неутралности и европског пута Србије.

„Дуго смо промишљали какву политику да водимо и разговараћу са /премијером Србије/ Аном Брнабић да идемо у Скупштину и да тамо разговарамо о свим спољополитичким околностима и о војној неутралности и да је потврдимо, као и о европском путу, те да и то потврдимо“, рекао је Вучић.

 

/Срна/