СУД БИХ ОСЛОБОДИО ОРИЋА И МУХИЋА ОПТУЖБИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НАД СРБИМА

1020

Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је данас Насера Орића, команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припадника војске Сабахудина Мухићу, оптужби за ратне злочине почињене у Сребреници 1992. године у поновљеном поступку.

Током изрицања пресуде Насеру Орићу, испред Суда БиХ у Сарајеву, појачане су мјере безбједности. Како јавља екипа портала Српскаинфо око Суда је распоређена полиција са дугим цијевима и бројне новинарске екипе.

Орића и његовог ратног друга Сабахудина Мухића испред Суда су данас дочекале и бројне присталице.

У Суд БиХ су стигле породице српских жртава које прате суђење Орићу.

Тужилаштво БиХ предложило је 2. новембра Апелационом вијећу Суда БиХ да Орић и Мухић буду кажњени у складу са одредбама Кривичног закона, јер сматра да су доказали да су оптужени 1992. године убили тројицу Срба.Тужилац Мирослав Јањић је у завршној ријечи нагласио да одбране оптужених ниједним доказом нису оспориле овај став Тужилаштва, те навео да је прецизирана оптужница заснована на исказима већег броја свједока, међу којима су очевици ових почињених злочина.

Тужилаштво је прије завршних ријечи доставило прецизирану оптужницу, у којој се главна измјена односи на начин убиства у Залазју, те се наводи да је Орић, осим ножем и ударцима, и пуцао на ратног заробљеника.

Адвокат оптужених Сабина Мехић у завршним речима 16. новембра затражила је ослобађајућу пресуду јер сматра да Тужилаштво ничим није доказало да је Мухић крив за оно што му се ставља на терет.

Апелационо вијеће Суда БиХ је 8. јуна укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу и одредило поновни претрес, због битних повреда одредаба кривичног поступка.

 

 

/srpskainfo/