УПОЗОРЕЊЕ ЗА ОБИЛНЕ ПАДАВИНЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ, НА ИСТОКУ И СЈЕВЕРОИСТОКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 15. И 16. ЈУНА 2023.

500

Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске издао је упозорење за врло обилне падавине, које ће захватити наш регион  15. и 16. јуна. Највећа количина падавина очекује се у Херцеговини, затим у Сарајевско-романијској регији, Горњем Подрињу, широј регији Добоја и до Семберије. Најмања количина падавина се очекује на сјеверозападу.

Укупна количина падавина у Херцеговини од 80 до 120 mm, локално и до 150 mm, у Сарајевско-романијској регији и Горњем Подрињу од 50 до 90 mm, на сјевероистоку (шира регија Добоја до Семберије) 20 до 40 mm кише.

Највећа количина падавина се очекује од четвртка ујутру (15.6) до петка поподне (16.6) У суботу ће падавине бити слабе и повремене.

За разлику од обилних падавина у претходном периоду које су биле пљусковитог карактера и нису биле равномјерно распоређене, у наредном периоду се очекују обилније и дуготрајне падавине у широј регији од југа ка сјевероистоку.

 Због честих и обилних падавина у претходном периоду тло је презасићено влагом. Прогнозирана количина падавина проузроковаће проблеме са оборинским водама, изазваће појаву и изливање бујичних поплава, клизишта, проблеме са оборинским водама и појаву урбаних поплава.

Очекује се значајан пораст водостаја на ријеци Босни и пораст водостаја притока ријека у горњем и средњем сливу ријеке Дрине.