СОКОЛАЦ- „Дебели гурмани“ најбоља екипа на „Сачијади“

483

На гастро-манифестацији „Сачијада-Романија 2021“ за најбољу екипу у спремању јела под сачем изабрани су „Дебели-гурмани“ из Сокоца, од 44 екипе које су се такмичиле у припремању јела на овај начин, саопштио је жири.

Друго мјесто припало је екипи „Ловац“, а треће екипи „Новомир“ са Сокоца.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је, отварајући прву „Сачијаду“, пожелио добродошлицу такмичарима и посјетиоцима, нагласивши да се показало да је био у праву што је снажно подржао идеју чланова Омладинске организације.

Он је истакао да је Брезјак, на којем је одржана „Сачијада“, један од најљепших дијелова ове општине и подсјетио да се прије протеклог рата овдје окупљало неколико стотина учесника да прославе 27. јул – Дан устанка против фашизма народа и народности БиХ.

Бјелица је изразио наду да ће ова манифестација уз додатне садржаје прерасти у традиционалну и нагласио да се на овом скупу данас поштују основне епидемиолошке мјере иако се одржава на отвореном простору.

Ања Крсмановић, предсједник Омладинске организације „Соколац“, која је организатор овог гастро такмичења, рекла је новинарима да су се окупиле 44 екипе из Рогатице, Лукавице, Вишеграда, са Пала, Хан Пијеска и Сокоца.

„На првој `Сачијади` окупио се велики број посјетилаца и такмичара од седам до 77 година, с тим да старије овај скуп подсјећа на некадашњу велику прославу Дана устанка против фашизма у БиХ“, истакла је Крсмановићева.

Чланови такмичарске екипе „Ћаће“ са Пала са нестрпљењем су, кажу, ушли у посао припреме јела под сачем, настојећи да њихов главни кувар Драгомир Петровић сачува тајну избора зачина, како би баш они понијели побједнички пехар са Сокоца.

Капитен соколачке нешто бројније екипе „Загоре“ Бранко Фргања рекао је Срни да је увјерен да ће њихова телетина под сачем уз кромпир и специјалне зачине бити најукуснија, без обзира на бодове и оцјене жирија.

Он је истакао да је прва „Сачијада“ на Сокоцу догађај за памћење, посебно након ограничених дружења људи због пандемије, на шта његови пријатељи нису раније били навикли.

Миливоје Мирковић из Вишеграда, капитен екипе „Мјау-Мјау“ рекао је Срни да први пут учествују на оваквој манифестацији, те изразио задовољство што се окупио велики број људи који уживају у припреми јела.

– Надамо се награди, зато смо дошли и вјерујемо, судећи по броју данас окупљених око сача, да ће ово такмичење прећи у препознатљиву манифестацију на Романији – каже Мирковић.

Наградни Фонд за такмичаре у припремању јела под сачом је 1.000 КМ.

Омладинска организација „Соколац“ основана је у децембру 2020, а „Сачијада“ је један у низу пројекта који су уз подршку општине Соколац и помоћ донатора реализовали њени активисти.

/Срна/