СОКОЛАЦ- Шести поход на Романију окупио више од 200 учесника

423

Шести прољећни поход „Врховима Романије“ окупио је и ове године више од 200 планинара из Републике Српске иако временска прогноза није ишла на руку заинтересованима за ову манифестацију.

Члан Управног одбора Планинарског друштва „Гласинац“ Мирослав Дивчић рекао је новинарима на Романији да је ово једна у низу активности соколачког друштва која се налази у календару Планинарског савеза Републике Српске.

„Као и сваке године оправдали смо наш рејтинг који имамо у планинарским круговима учешћем више од 200 планинара, што је показује да је планина Романија атрактивна за људе који годинама долазе“, истакао је Дивчић.

Он је нагласио да су се учесници били у озбиљном походу на надморској висини изнад 1.500 метара у скоро зимским условима пјешачећи дио пута по сњежним или засњеженим стазама.

Дивчић је изразио задовољство што су сви учесници прољећног похода у условима „ћудљиве Романије“ успјешно стигли до циља и вратили се задовљни на планинарски ручак и дружење у Планинарски дом Црвене Стијене на локалитету Надроманија.

Према његовим ријечима, у походу је учествовало двадесетак планинарских друштава из Републике Српске, те из Београда, Крагујевца, Краљева и Ужица.

Дивчић је подсјетио да је циљ планинара данас био највиши врх Романије Велики Лупоглав надморске висине 1.652 метара, по устаљеној стази која је 95 одсто шумски терен, уређеној и маркираној, одавно познатој гостима који су данас походили ову планину.

Новица Короман из Планинарског друштва „Јаворина“ са Пала већ пети пут учествује са пријатељима на овој традиционалној манифестацији.

„Љепота похода се огледа у томе да смо имали сва четири годишња доба на стази укупне дужине 15 километара, од почетне јутарње магле, мраза и јаког вјетра, до сунчаних интервала који су будили прољећну атмосферу и мамили осмјех на лице“, навео је Короман.

Он каже да га радује чињеница да је ово била прилика да се планинари друже са више од двадесет друштава из Републике Српске и Србије, што ову акцију чини једном од атрактивнијих у региону.

Короман је поносан и на то што је друштво из којег долази једно од млађих које доживљава експанзију и што организује велики број акција како у Српској тако на простору цијелог Балкана, у којима стотињак чланова обилази све те планинарске туре.

Организатори Шестог прољећног планинарског похода „Врховима Романије“ су Планинарски савез Републике Српске и соколачко Планинарско друштво „Гласинац“.

/Срна/