СОКОЛАЦ- Војна, полицијска и парламентарна делегација Србије посјетила „Нови Зејтинлик“

129

Делегација високих официра и државних службеника Министарства одбране и Војске Србије, официра Оружаних снага БиХ и МУП-а Републике Српске посјетила је Војничко гробље „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу у оквиру радне посјете и студијског путовања у Сарајево и Бањалуку.

Пуковник Мићо Сувајац, начелник Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“ Универзитета одбране у Београду, рекао је данас на „Новом зејтинлику“ новинарима да већ други пут долази на овај спомен комплекс са делегацијом високих официра и државних службеника Министарства одбране и Војске Србије у чијој класи су и официри из Оружаних снага БиХ и Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

„На нашој радној посјети и студијском путовању у Сарајево и Бањалуку ово је прва радна тачка и наравно, никад не заобилазимо Соколац, да видимо како живи наш народ у овој општини и посебно да посјетимо Војничко гробље `Нови Зејтинлик` и да одамо почаст погинулим припадницима“, истакао је Сувајац.

Сувајац је уручио сабљу Министарства обране Србије начелнику општине Миловану Бјелици за успјешну сарадњу.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је задовољство што је висока војна, полицијска и парламентарна делегација Србије, представници Школе националне одбране и Народне скупштине Србије данас посјетила општину Соколац, Војничко гробље „Нови Зејтинлик“ и манастир Светог великомученика Георгија на Равној Романији, на чијим је унутрашњим зиводима уписано више од 4.000 имена бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије у минулом рату.

Он је додао да ова делегација након посјете Сокоцу наставља своју мисију у Републици Српској и БиХ, да ће посјетити Предсједништво БиХ, Министарство одбране и Оружане снаге БиХ и Бањалуку.

„За нас је веома значајно да овакве високе делегације посјећују нашу општину, да имамо прилику да размијенимо информације, што још једнапут потврђује нашу сарадњу са Србијом и обострану подршку“, изјавио је начелник општине Соколац.

Он је захвалио свим члановима делегације који су посјетили Соколац.

Бјелица је посебно захвалио руководству Србије на челу са предсједником Александром Вучићем који, како је истакао, води рачуна о Републици Српској и посебну пажњу поклања и општини Соколац и знаменитостима које локална управа штити и одржава.

Делегацију Високе студије безбједности и одбране Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“ чине официри министарства и војске Србије, страних оружаних снага/тренутно их БиХ/ и МУП-а Републике Српске, народни посланици, министри и секретари у Влади Србије.

/Срна/

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије