СОКОЛАЦ- “Врело Биоштица” улази у завршну фазу реорганизације

392

Соколачко предузеће “Врело Биоштица” у стечају ући ће ускоро у реорганизацију, при чему ће општина Соколац, као партнер у поступку, измирити преостали дио обавезе од 1.000.000 КМ властитим мјеницама, што је договорено на састанку представника локалне управе, “Електродистрибуције” Пале и стечајног управника.

Стечајни управник у “Врелу Биоштица” Радомир Јокић рекао је новинарима да је договорено да средства која не буду готовински плаћена од општине Соколац, као партнера у реорганизацији, буду обезбијеђена властитим мјеницама.

Према његовим ријечима, циљ састанка је био да се “Електродистрибуција” Пале, као највећи повјерилац “Врела Биоштица” у стечају, увјери да је за плаћање неготовинског дијела довољна гаранција општине Соколац покриће властим мјеницама, што ће бити унесено у уговор.

Директор “Електродистрибуције” Пале Ацо Станишић нагласио је да је ово предузеће као највећи повјерилац соколачког водовода у стечају прихватило оно што је најбоље за локалну управу и становништво општине Соколац.

“То је да у наредном периоду будемо реалан партнер у спровођењу овог проступка, те да општини и становништу изађемо у сусрет како би дозволили репрограм договорених плаћања у овом постуку”, рекао је Станишић.

Он је рекао да су све стране у овом процесу исказале жељу да се што прије стечајни поступак у “Врелу Биоштица” приведе крају и да општина Соколац поново постане стоодстотни власник локалног предузећа водовода и канализације.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица нагласио је да се ушло у завршну фазу процеса реорганизације Акционарског друштва “Врело Биоштица” и да ове активности локална управа води већ осму годину.

Он је рекао да је општина Соколац уложила значајна кредитна, властита и донаторска средства у ово предузеће, иако је у стечају, јер су интерес и потребе грађана били приоритет.

Бјелица је подсјетио да општина Соколац преузела обавезу да уђе у откуп овог предузећа и да уплати 1.500.000 КМ отплатом на три године, у складу са једногласном одлуком Скупштине повјерилаца, у присуству стечајног судије и стечајног управника.

“Општина је уплатила прву рату од 500.000 КМ, захваљујући помоћи Владе Републике Српске. Данас је договорено да општина издаје своју гараницију уз покриће са мјеницама са роком доспјећа друге рате 31. децембра 2022, а трећа 31. децембра 2023. године”, истакао је Бјелица.

Он је изразио увјерење да ће општина Соколац измирити све све своје обавезе у складу са одлуком Скупштине повјерилаца и ући у посјед предузећа “Врело Биоштица” у наредна два-три мјесеца.

У Акционарском друштву Водовод и канализација “Врело Биоштица” стечајни поступак је уведен прије 10 година, а како се овај поступак приводи крају, као купац предузећа појавила се општина Сокоалц, која је уплатила прву рату од 500.000 КМ, а преостаје јој још 1.000.000 КМ.

/Срна/